İslam İşbirliği Teşkilatı Formalite Niteliğinde Bir Açıklama Yaptı

İslam İşbirliği Teşkilatı Formalite Niteliğinde Bir Açıklama Yaptı

İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Olağanüstü İcra Komitesi, işgalci israil'in son zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü bir şekilde kınadı ve formalite niteliğinde bir açıklama yaptı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in Mescid-i  Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin, "Mescid-i Aksa'nın kapatılması, Filistinli  Müslüman ve Hristiyanların doğal hakkı olan kutsal yerlerde ibadet etme  özgürlüklerinin toplu ceza uygulamaları ve barışçıl şekilde ibadet eden  Filistinlilere karşı ölümcül ve aşırı güç kullanma yoluyla yasaklanması dahil  olmak üzere İsrail'in son zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü bir şekilde  kınıyoruz." ifadelerini kullandı. 
 
Harem-i Şerif'e ilişkin son gelişmeleri ele almak üzere Türkiye'nin  çağrısı üzerine İstanbul'da olağanüstü toplanan "İİT Dışişleri Bakanları  Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı"nın ardından yayımlanan nihai bildiride,  Kudüs'ün İslam yönetiminde kaldığı yüzyıllar boyunca inşa edilmiş örnek niteliğindeki dini hoşgörü vurgulandı.
 
"Sert ölçütlerini de kınıyoruz"
 
Mescid-i Aksa'nın İslam'ın ilk kıblesi ve en kutsal üç mescidinden  biri olduğunun altının çizildiği bildiride, Kudüs'ün Müslüman ümmet için dini ve  ruhani karakteri ile "sömürgeci İsrail işgalinin" sebep olduğu bütün tehditlere  karşı savunma kararlılığı vurgulandı. Bildiride, şu değerlendirme yapıldı:
 
"Mescid-i Aksa'nın kapatılması, Filistinli Müslüman ve Hristiyanların  doğal hakkı olan kutsal yerlerde ibadet etme özgürlüklerinin toplu ceza  uygulamaları ve barışçıl şekilde ibadet eden Filistinlilere karşı ölümcül ve  aşırı güç kullanma yoluyla yasaklanması dahil olmak üzere İsrail'in son  zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz. Ayrıca işgalci  İsrail güçleri tarafından özellikle Kudüs'te gazeteci ve sağlık çalışanlarının  hedef alınmasını ve Harem-i Şerif'e giren ibadet eden kişilere yönelik vahşi ve  sert ölçütlerini de kınıyoruz."
 
"Filistinlilerin sabır ve gücünü selamlıyoruz"
 
İsrail'in Kudüs'ün tarihi statükosunu değiştirmeye yönelik son  zamanlardaki kasıtlı girişimlerinin kesin surette kınandığı bildiride, Kudüs'te  yasa dışı yerleşimler, Müslüman ve Hristiyan Filistinlilerin kutsal mekanlara  girişinin geri çevrilmesi gibi yasa dışı ve keyfi sömürgeci uygulamaların kesin  bir dille reddedildiği aktarıldı.
 
İsrail'in Kudüs'ün demografik yapısını değiştirmeye yönelik  girişimlerin de reddedildiği ve kınandığı bildiride, "İsrail'in yasa dışı  ölçütlerine karşı barışçıl protesto ve toplu namazlarla karşılık veren Kudüs'teki  Filistinlilerin sabır ve gücünü selamlıyoruz. Kudüs'ü ümmet adına koruyan  Filistinlilerin gücü ve tahammülüne destek ve takdirimizi yineliyoruz."  ifadelerine yer verildi.
 
Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan ve Fas'a prensipli ve proaktif desteği  için teşekkür edilen bildiride İİT Zirve Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın 22 Temmuz'daki konuşmasının memnuniyetle karşılandığına dikkat  çekildi.
 
Eylemleri kınadı
 
"İşgalci güç" İsrail'in tüm yasa dışı ve provokatif kısıtlamalarının  yasal ve tarihi statüko ile uluslararası hukuku çiğnediğine işaret edilen  bildiride, İsrail'in Doğu Kudüs gibi işgal altındaki Filistin topraklarındaki  yerleşimler, Gazze'ye uygulanan illegal ve insanlık dışı abluka gibi yasa dışı  politika ve eylemleri kınandı.
 
Bildiride, uluslararası topluma 1967'de başlayan İsrail işgalinin  sonlandırılması ve kapsamlı, adil ve kalıcı barışa ulaşılabilmesi için gerekli  çabaları gösterme çağrısında bulunuldu.
 
Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi dahil ilgili BM  kuruluşlarına Mescid-i Aksa konusundaki krizi ele alması çağrısı yapılan  bildiride, Türk hükümetine bu toplantıya ev sahipliği yaptığı için minnettarlık  ve takdir bildirildi.