İran Meclisi Nükleer Anlaşmayı Onayladı

İran Meclisi Nükleer Anlaşmayı Onayladı

İran Meclisi Genel Kurulu'nda, nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın Kapsamlı Ortak Eylem Planı tartışmaların ardından kabul edildi.

İran Meclisi Genel Kurulu'nda, Nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (BERCAM), tartışmaların ardından 139 oyla kabul edildi.
İran Meclisinde 139 müspet oyla kabul edilen BERCAM oturumunda, İran Atom Enerjisi Başkanı Salihi ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in bazı muhafazakar milletvekillerince ölümle tehdit edildikleri iddia edildi.
Oturumda söz alan İran Atom Enerjisi Başkanı Ali Ekber Salihi, bazı milletvekillerince ölümle tehdit edildiğini söyledi. Salihi, "Bir milletvekili şimdi burada yanıma geldi ve 'Yemin olsun ki, seni öldürüp Arak nükleer tesisinin ortasına defneder üzerine de beton dökeriz' diyor. Bu İslam Cumhuriyeti olan bir yerde nasıl bir açıklama? Böyle mi konuşulur, böyle mi hitap edilir?" ifadelerini kullandı.
ZARİF İDAMLA TEHDİT EDİLDİ
İran'ın resmi ajansı İRNA'ya konuşan, Erdebil Milletvekili Kemaleddin Pirmuzen de "Payidar Cephesi ve hükümet karşıtı milletvekilleri (muhafazakarlar) bugün, kanuni veya gayri kanuni her türlü oyunu deneyerek karşıtları olan milletvekillerini korkutmaya çalıştılar. Salihi'yi ölümle, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i de idamla tehdit ettiler" dedi.
BERCAM Özel Komisyonu üyesi Abbasali Mensuri Arani, BERCAM'ın muhalifleri tarafından programlı bir şekilde tehdit edildiklerini iddia etti.
Arani, "Ta bugüne kadar milletvekillerine öneriye kabul oyu vermemeleri için kimliği belirsiz kişilerce tehdit içerikli mesajlar gönderildi ve telefonlar edildi" açıklamasında bulundu.
"CİDDİYE ALMIYORUZ"
Cumhurbaşkanı Meclis Yardımcısı Mecid Ensari de meclis oturumundan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Salihi ve Zarif'in bazı milletvekilleri tarafından idamla tehdit edildikleri doğrudur. Salihi ve Zarif bu gibi sözleri çok duydular. Biz de bu sözleri ciddiye almıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Bugünkü oturumda 253 milletvekilinin katıldığı oylamada 139 kabul, 100 ret ve 12 çekimser oyla kabul edilen BERCAM'ın ayrıntılarının görüşülmesine, 13 Ekim Salı günü devam edilecek.