İran Meclis-i Hobregan Seçimine 15 Sünni Alim Aday Oldu

İran Meclis-i Hobregan Seçimine 15 Sünni Alim Aday Oldu

26 Şubat’ta yapılacak olan 5. dönem Meclis-i Hobregan (Uzmanlar Meclisi) ve 10. dönem parlamento seçimleri süreci başladı.

26 Şubat’ta yapılacak Meclis-i Hobregan seçimine İran’ın önde gelen 15 Sünni alimi aday oldu.

 
26 Şubat’ta yapılacak olan 5. dönem Meclis-i Hobregan (Uzmanlar Meclisi) ve 10. dönem parlamento seçimleri süreci başladı. 
 
17 Aralık’ta  Meclis-i Hobregan seçimlerine aday olma, 19 Aralık’ta ise parlamento seçimlerine aday olma süreci başlamıştı. 
 
İran Anayasası’nın 108. Maddesi çerçevesinde kurulan ve çalışma şekli iç tüzükle belirlenen Meclis-i Hobregan, ülkenin taklid merici ve müctehidlerinden oluşuyor. 
 
Halkın direk oylarıyla 8 yıllığına seçilen Meclis-i Hobregan üyelerinin müctehid olmaları zorunludur. Müctehidlikleri daha evvel Meclis-i Nigahban (Anayasayı Koruyucular Kurulu) tarafından tespit edilmeyenler, seçim takvimi çerçevesinde  gerçekleştirilen ilmi yeterlilik sınavına girmek zorundadırlar. İlmi yeterlilik sınavını kazanamayanlar (müctehidlikleri sabit olmayanlar) Meclis-i Hobregan seçimlerinde aday olamazlar. Yapılan bu sınavda, müctehidlik tespitinin yanı sıra, ahlaki ve siyasi yeterlilik tespitide yapılmaktadır.
 
Rehberi denetleme, azletme ve ölümü halinde yeni rehberi seçme gibi görevleri olan Meclis-i Hobregan’ın yeni yapılacak üye seçiminde 88 kişi seçilecek.
 
Mevcut Meclis-i Hobregan’da 86 üye bulunmaktadır. İran yasalarına göre  1 milyon kişi için bir üye seçilmesi gerekiyor. Artan İran nüfusu dikkate alınarak yeni Meclise iki sandalye daha eklenerek, Meclis-i Hobregan’ın sandalye sayısı 88’e çıkarıldı.
 
Meclis-i Hobregan adaylarının yeterlilik sınavları Meclis-i Nigahban’ın 6 fakih üyesi tarafından 5 Ocak’ta, İran’ın Kum şehrinde yapıldı. 
 
Yeterlilik sınavını yapan, 6 kişiden oluşan konsey, 4 Şaubat’a kadar Meclis-i Hobregan seçimi kesin aday listesini açıklayacak. Kesin aday listesinde ismi bulunan Meclis-i Hobregan seçimi  adayları, 11 Şubat’tan  seçim gününden bir önce ki güne kadar propaganda çalışması yapabilecek. 
 
Meclis-i Hobregan seçiminde İran Sünnilerinin önde gelen 15 alimide aday oldu. Ayrıca, İran İslam Devrimi sonrası yapılan Meclis-i Hobregan seçimlerinde ilk kez 10 kadın alime de aday oldu. Yeterlilikleri tespit edilip kesin aday listesinde yer alıp seçilirlerse, ilk kez Meclis-i Hobregan’da kadın müctehideler görev yapmış olacak.
 
26 Şubat’ta yapılacak Meclis-i Hobregan seçimi, İran tarihinin en önemli Meclis-i Hobregan seçimi olduğu ifade ediliyor. 
 
Meclis-i Hobregan seçimlerini kazanan adaylar, seçimlerden üç ay sonra göreve başlayacak.