İlk peşmerge kafilesi bu gece sınırı geçebilir

İlk peşmerge kafilesi bu gece sınırı geçebilir

Türkiye’nin kontrolünde güvenli bir noktada toplanan peşmergeler, bu gece Kobani’ye geçirilmeye başlanacak. Geçiş yapacak peşmergelerin, savaş için özel yetiştirilen "Zerevani grubundan olduğu belirtiliyor

Türkiye'nin açtığı koridordan Kobani’ye bu geceden itibaren peşmerge geçişleri başlayacak. Türkiye’nin belirleyeceği geçiş güzergâhı üzerindeki değerlendirmeler sürerken, ilk aşamada Kobani’ye bin 500 dolayında peşmergenin geçirilmesi planlanıyor.

Önce peşmergelerin 750’şer kişilik iki grup halinde Kobani’ye geçirilmesi planlandı. Ancak kalabalık grupların, bombalara açık hedef oluşturabileceği de değerlendirilerek, daha küçük gruplara ayrılarak parça parça geçiş yapılmasına karar verildi.

Habertük'te yer alan habere göre; geçişi sağlanacak peşmergelerin, Türkiye’nin kontrolünde güvenli bir noktada toplandığı belirtildi. Suruç’tan PYD’nin kontrolündeki bölgeye geçirilecek olan peşmergenin, IŞİD’in hâkim olduğu bölgenin güney kısımlarına doğru ilerletilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Peşmerge güçlerinin geçişi sırasında havadan da güvenlik koridoru oluşturulacağı öğrenildi.

MİT'TEN "ESKİ PKK'LI" HASSASİYETİ

Kobani'ye geçecek peşmergelerin kimlerden oluşacağı Türkiye’nin hassas olduğu konuların başında geliyor. MİT bu nedenle Kürt yönetiminden peşmergelerin isim listesini talep etti. Örgütten ayrıldıktan sonra Kürt yönetimine sığınan eski PKK’lıların da Kobani’ye geçme ihtimali nedeniyle listedeki isimlerin tek tek değerlendirilmesi bekleniyor. Peşmergeye yakın kaynaklara göre; Kobani’ye geçecek peşmergeler “Zerevani” ve “Hezen Taybet” “Diji” adı verilen Peşmerge Özel Kuvvetler Komutanlığı içindeki anti-terör eğitimi almış suikast, sabotaj ve patlayıcı ve ağır silah eğitiminden geçirilmiş Irak Kürdistan bölgesi vatandaşları arasından seçilecek.

BAŞLARINDA ESKİ BİR PKK'LI VAR

Türkiye’nin “peşmerge” hassassiyetinin sebebi 10 yıl öncesine dayanıyor. PKK içindeki ilk büyük bölünmenin gerçekleştiği 2004 yılında PKK’dan ayrılan 2 binden fazla militanı, Barzani ve Talabani yönetimi himayesine aldı. PKK’dan bu akışta “Zerevani” adı verilen Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın başındaki eski PKK’lı Aziz Weysi de etkili oldu. Barzani’nin yeğeni olan Weysi, 1991’de PKK’dan ayrıldı ve halen Zerevani’nin başında. 2014 yılına kadar PKK’dan ayrılan örgüt üyeleri, Barzani yönetiminin istihbarat örgütü “Parastın” ve Talabani yönetiminin “Zaniyari”si kontrolünde peşmerge kuvvetlerine katıldı. Kimi istihbaratçı, kimi peşmerge oldu. İçlerinden çoğu PKK’nın eğitimini peşmerge kuvvetlerine aktardı. Bazıları ise peşmergeye Amerikalılar tarafından verilen askeri eğitim programlarına dahil edildi. Bu kişilerin çoğu Irak ordusu içinde peşmerge adına maaşlı olarak görev alıp El Kaide gibi örgütlere karşı çatışmalara katıldı. Türkiye’nin Kürt yönetiminden isim listesi istemesine, MİT’in elindeki bu bilgiler neden oldu.