HDP/PKK'nın Tasfiye Planı Baran Suikastıyla Başladı

HDP/PKK'nın Tasfiye Planı Baran Suikastıyla Başladı

Seçimlerin ardından HDP/PKK'nın kendilerine yakın olmayan Kürtleri bölgeden tasfiye edeceğine yönelik iddiaları doğrulayan eylemler yoğunlaştı. Bunlardan biride İHYA DER Başkanı Aytaç Baran'a yönelik düzenlenen suikast.

Diyarbakır'da HÜDA-PAR çizgisinin bilinen isimlerinden biri olan Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran silahlı saldırıya uğradı. PKK'lılar tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrası HÜDA-PAR ile HDP'li gruplar arasında gerginlik yaşandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcı Ramazan Solmaz'ın bizzat yürüttüğü soruşturmada 2 Başsavcı vekili ile 4 savcı da görevlendirildi. Soruşturmayla ilgili ilk operasyon dün gerçekleştirildi. YDG-H'ye bağlı olduğu ileri sürülen 27 adreste yapılan aramalarda 11 av tüfeği, 4 kalaşnikof marka tüfek, 5 adet silah, 1 UZİ marka otomatik silah ve çok sayıda mermi ele geçirildi. Operasyonlarda 17 kişi gözaltına alındı.

SALDIRI PLANLI

Saldırıyla ilgili emniyet birimlerinin ilk tespitleri şöyle: “Cinayet oldukça örgütlü ve profesyonel bir biçimde işlendi. Hedef seçilen Baran, saldırıdan önce takip edildi. Baran, saldırıdan sağ kurtulmaması için çarpraz ateş altına alındı. Sokak başlarında PKK'lılar eylem güvenliği sağladı. Saldırıyla ilgili görgü tanıkları bulunuyor. Ancak örgütün korkusundan dolayı tanık olarak ifade veren kimse çıkmadı.”

HEDEF HÜDA PAR

Bir HÜDA-PAR'lı ise şu açıklamalarda bulundu: “PKK, 'Apocular' adıyla ilk ortaya çıktığında önce köklü Kürt örgütleri tasfiye edilmişti. Şimdi PKK, kendisine karşı en güçlü muhalefet olarak gördüğü HÜDA-PAR'a saldırıyor. PKK, bölgede kendisi dışında hiçbir örgütlü güç bırakmamayı hedefliyor. Acil önlem alınması gerekiyor.”

Börü'nün yanına defnedildi

PKK'nın katlettiği Aytaç Baran'ın cenazesi, 6-7 Ekim Kobani eylemleri sırasında şehit edilen Yasin Börü'nün yanına defnedildi. Yeniköy Mezarlığı'na konvoy eşliğinde getirilen Baran'ın naaşı, dualar eşliğinde toprağa verildi. Hüda Par Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, “PKK'nın en iyi bildiği şeyin 'öldürmek.' Karşımızda laftan anlamayan, bütün gücünü silahtan, öldürmeden ve kandan alan bir örgüt var. 'Öldür kazan, öldür sindir' diyorlar. Böyle bir örgüt güçlendikçe canavarlaşıyor. Bu canavarın seçim sonrası ilk eylemidir. Gençlerimizin kalbini öfkeyle, kinle doldurmasınlar” dedi.

PKK'nın IŞİD taktiği

HÜDA-PAR üyesi Aytaç Baran'a yapılan saldırının, HDP'nin Diyarbakır mitinginde yapılan saldırıyla bağlantısı üzerinde duruluyor. 4 kişinin öldüğü saldırıyı PKK, IŞİD'le ilişkilendirilmeye çalışıyor. 6-7 Ekim olaylarında tabanına, 'HÜDA-PAR'ın IŞİD'e yakın olduğu' propagandasını yayan PKK, saldırının sorumluları arasında HÜDA-PAR'ı da göstermeye başladı. Diğer yandan miting saldırısında kullanılan tüplü bomba yapımı konusunda PKK'nın uzman olduğu biliniyor.

'Sizi süreceğiz'

Aytaç Baran'ın katledilmesinin ardından bölgede infaz korkusu had safhaya ulaştı. HDP'nin barajı aşmasının ardından Diyarbakır'da silahlı kutlama yapan PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'nin, PKK'lı olmayan Kürtleri, “HÜDA-PAR'lıları şehirden süreceğiz” şeklinde tehdit ettikleri belirtiliyor.