Gül’den samimiyet vurgusu

Gül’den samimiyet vurgusu

Kutlu Doğum Haftası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, günümüzde herkesin samimiyet sınavından geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen Kutlu Doğum Haftası’nın açılış programında konuştu. Abdullah Gül’ün konuşmasının ana teması, Diyanet İşleri Başkanlığının bu yılki Kutlu Doğum Haftası’nın ana teması olarak belirlediği ‘samimiyet’ti.

Gül, "İçtenlikli bir şekilde kendimizden başlayarak çevremize bakmalıyız. İyi niyetli ve istikrarlı çabalarla gidişatımızı gözden geçirmeliyiz. Bu topraklarda her inanç grubunun, her aidiyet ve mensubiyet çizgisinin huzur ve bekasını garanti altına almalı ve bu konuda vicdani ve ahlaki açıdan sorumluluk duymalıyız." şeklinde konuştu.

İnsanın ilişkilerini Allah ile nasıl kuruyorsa çevresindekilerle de öyle kurmak zorunda olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Kabul etmek gerekir ki günümüzde herkes gibi bizler de ağır samimiyet sınavlarından geçmekteyiz. Birbirimize karşı samimi olmamızın, özümüzle sözümüzün, içimizle dışımızın bir olmasının her şeyden önce sağlıklı bir toplum olmanın en temel şartı olduğunu vurgulamak isterim." dedi.

Batı ile İslam dünyasını karşılaştırdı

Batı ile İslam dünyası arasında sosyal, ekonomik ve siyasal alandaki farklılıklara da vurgu yapan Gül, “İslam dünyasındaki otoriter rejimleri, bireysel hak ve özgürlüklerden yoksunluğu, kurumsal geriliği, eğitim yetersizliğini, gelir dağılımındaki eşitsizliği, yoksulluğu, kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verebilirlik kavramlarına uzaklığı görmezden gelmemiz mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

'Daha fazla demokrasi, İslam'a daha uygun'

Gül, İslam dünyasındaki yönetici kadroların katılımcı, müzakereci ve çoğulcu değerleri, adaleti ve  hukuku temel alan yönetim ilkelerini hayata geçirme yolunda çaba göstermeleri gerektiğini söyledi. “Bugün inanıyorum ki kendi ülkelerinde daha fazla demokrasi, daha şeffaf bir kamu yönetimi, daha geniş bireysel hak ve özgürlükler ve daha fazla hukuk ve adalet için çaba gösteren Müslümanlar, hem İslam'ın ruhuna ve temel ilkelerine daha uygun bir tutum sergilemiş olacaklar hem de kendi ülkelerinin ve insanlarının mutluluğuna ve refahına katkıda bulunmuş olacaklardır” diye konuştu.

Gül, çağı kavrayabilen liderliklerin dönüşüm yolunu açtığını söyleyerek ”Statükolarını korumakta ısrarlı olanlar ülkelerini harap etmişler, vatandaşlarını kan ve gözyaşına boğmuşlar veya sürdürülemeyecek politikalarla ülkelerini onlarca yıl geriye götürmüşlerdir” dedi.

Kaynak: AA ve DHA