Gerekçe İiçin bir Gün Kaldı

Gerekçe İiçin bir Gün Kaldı

ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından Ergenekon davasına bakan mahkemenin gerekçeli kararı yazması için son gün yarın. Hâkimler gerekçeyi yazmazsa HSYK'nın disiplin yönünden yaptırımı gündeme gelebilecek.

Ergenekon davası 5 Ağustos 2013'te sona erdi. Ama İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararı hâlâ yazmadı. Sanıklar, temyiz için Yargıtay'a ancak gerekçeli kararın yazılmasından sonra başvurabiliyor. Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'an başvurusu üzerine bu durumun hak ihlali olduğuna hükmetmişti.

Bu karara, Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran ve tutukluluğu 5 yılla sınırlayan yasa çıkınca sanıklar tahliye edildi. Aynı yasa, kaldırılan ağır ceza mahkemelerince verilip henüz gerekçesi yazılmamış hükümlerin gerekçelerinin, en geç 15 gün içinde yazılmasını hükme bağlıyor. Yasa 6 Mart'ta yürürlüğe girdiği için 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de gerekçeli kararı yazması için verilen 15 gün süre 21 Mart'ta doluyor. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri cuma gününe kadar gerekçeyi yazmazsa hakimler hakkında yürütülen incelemenin yanı sıra disiplin yönünden de yaptırım uygulanabilecek.

HSYK inceleme kararı vermişti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon Davası gerekçeli kararını hala yazmadıkları" gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı vermiş ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da inceleme kararını onaylamıştı.

Onayın ardından hakimler hakkında müfettişler inceleme yapacak. Müfettişlerin incelemesi sonucu hazırladığı rapor uyarınca HSYK 3. Dairesi, hakimler hakkında soruşturma gerekip gerekmediğine karar verecek. 3. Daire, bu hakimler hakkında soruşturma kararı verirse, bu da onay için Adalet Bakanı Bozdağ'a gönderilecek. Bozdağ'ın onay vermesi durumunda hakimler hakkındaki soruşturma işlemleri HSYK 2. Dairesince yürütülecek.

Gerekçeli karar yazılırsa süreç nasıl işleyecek?

Yerel Mahkeme, gerekçeli kararını yazarak, Yargıtay'a gönderecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında yapılacak incelemenin ardından hazırlanacak tebliğname, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilecek. Daire'de de bir süre yapılacak incelemenin ardından duruşma günü verilerek dava görülmeye başlanacak.