Filistin 1 Nisan'da UCM'ye Katılıyor

Filistin 1 Nisan'da UCM'ye Katılıyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'nün Filistin için 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kurulmasını öngören ve mahkemenin temelini oluşturan Roma Statüsü'ne 1 Nisan'da taraf olacağını ve anlaşmanın bu tarihte yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Filistin, BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in işgal ettiği topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine aralarında Roma Statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmıştı.

Roma Statüsü'nün depozitörü sıfatıyla BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Filistin'in Roma Statüsü'ne katılım belgesini 2 Ocak'ta BM Genel Sekreterliği'ne sunduğu ve Filistin için Roma Statüsü'nün 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.

Savaş suçları yargılanıyor

Roma Statüsü ile kurulan UCM, taraf ülkelerin topraklarında işlenen soykırım, insanlığa karşı suç, savaş ve saldırı suçlarını işleyen bireyleri yargılıyor.

Filistin, UCM'ye yaptığı başvuruda, İsrail'in son Gazze saldırısını UCM'nin incelemesini istediğini ifade etmişti.

ABD ve İsrail ise Filistin'in UCM'ye katılma kararına tepki göstermişti.

 Al Jazeera ve AA