'Demokrasiye Saygısı Yok'

'Demokrasiye Saygısı Yok'

CHP'den Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararı için 'gayrımilli ve saygı duymuyorum' diyen Başbakan'a tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Başbakan’ın sözleri için “Demokrasiye ve özgürlüklere saygısının olmadığının göstergesi" değerlen

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada “Temel hak ve özgürlüklerin millîsi gayrımillîsi olmaz." dedi. Tanrıkulu, özgürlükler ve insan haklarının insanlık tarihinin ortak kazanımları olduğunu belirtti:

ÖZETLE

 

"Anayasa Mahkemesi’nin hukuka ve insan haklarına uygun bu kararına ‘gayrımillî’ iddiasıyla karşı çıkmak izaha muhtaç bir zihin karışıklığıdır. Karar AİHM içtihatlarına uygundur. Başbakan'ın bu karara saygı duymadığını ifade etmesi kuvvetler ayrılığı ilkesine, demokrasiye, özgürlüklere de tahammülü ve saygısı olmadığının göstergesidir." 

Tanrıkılu Başbakan’ın bu yorumunun ardından AK Partilililerin Twitter'ı kullanmaması gerektiğini de savundu.

Türmen: İnsan hakkı evrenseldir

CHP adına bir tepki de İzmir Milletvekili Rıza Türmen’den geldi. Türmen Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, bir mahkeme kararının millî ya da gayrimillî olamayacağını belirtti:

"Bir mahkeme kararı nasıl milli ya da gayri milli olabilir. Bunu anlamakta çok güçlük çekiyoruz. İnsan hakları evrensel bir konudur. İnsan hakları milli ya da gayri milli olarak nitelendirilemez. Hukuk devletinde mahkeme kararlarına beğenilmese de saygı gösterilmesi gerekir.