Demirtaş: 'Süreci 6-7 Ekim olayları kurtardı'

Demirtaş: 'Süreci 6-7 Ekim olayları kurtardı'

Dün sabah saatlerinde, HDP Ankara İl Başkanlığı'na yapılan saldırıyı "Bize 'kafanızı keseriz' mesajı vermek istediler" diye yorumlayan Demirtaş, Kobani gösterilerini de "doğru bir hamle olarak" niteledi.

DP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Ankara İl Başkanlığı’na yapılan saldırıya ilişkin olarak, “Bu, devletin bize ‘kafanızı keseriz’ mesajıdır. Bir provokasyon filan değildir. Arkasında derin güçler filan yoktur” dedi. Saldırının Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ile doğrudan ilgili olduğunu savunan Demirtaş, siyasi lincin yeterli gelmediği düşünüldüğü için, “kafa kesme” mesajının verildiğini söyledi.

Meclis’te basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Demirtaş, şunları söyledi:

“HDP’ye saldırı için klasik ‘bir provokasyondur, arkasında derin güçler vardır’ demeyeceğim. Bu bir provokasyon filan değil. Bu, partimize yönelik planlı bir mesajdır. Devlet aleni, açık bir şekilde partimizin genel merkezinin olduğu bir binada üst düzey bir partilimizin kafasını kesmek istemiştir. Bu bizzati devletin bize verdiği somut net bir mesajdır. Arkasında derin, güçler filan yoktur. HDP’ye, ‘kafanızı keseriz, kafanızı koparırız’ mesajıdır. Başbakan bizi hedef göstermediğini, eleştirdiğini söylüyor. 8 Ekim’de ‘Herkesi HDP’ye karşı tavır almaya çağırıyoruz’ demiştir. 8 Ekim’den bu yana da start verilmiştir.”

‘Başvurumuzu yanıtlasınlar’

Demirtaş çözüm sürecine ilişkin olarak da, “Heyetimiz Adalet Bakanlığı’na resmi başvuru yapacak İmralı’ya gitmek için. Sürecin arkasında olduğunu söylüyor hükümet. O zaman Bakanlığın başvuruya hızlı şekilde geri dönmesini bekliyoruz. Uzun süredir resmi başvuru yapmıyorduk; fiili olarak tarihler belirleniyordu karşılıklı” diye konuştu.

Demirtaş, Kobani nedeniyle yaşanan olaylara ilişkin olarak da şunları söyledi:

“6-7 Ekim olayları meşru ve haklı bir gösteridir. Süreci bitirmemiştir, süreç bitmek üzereyken hem süreci hemde Kobani’yi kurtarmak için yapılmış en önemli ve en doğru hamledir. Kobani düşmemişse halkın sahiplenmesinin sayesindedir. Kobani düşseydi sayın Abdullah Öcalan ve PKK süreci bitirecekti. Halkın fedakarlığı sayesinde çok daha büyük felaketler önlenmiştir. Antep’te eli palalı sivil kişiler güvenlik güçlerinin önüne yürüyüp beş partilimizi katletmiştir. Dargeçit’te cenazeyi taşıyan kabalığa hiçbir olay yokken ateş açıldı, üç kişi katledildi. Bunlar HDP’ye ve bana yıkılmak isteniyor ama eli kanlı devletin hesap soracağı en son kişi benim ve en son parti HDP’dir. Bunun içinde çok hesap vardır, seçimler de bu hesaplardan biridir. Biz süreci bitirme sevdalısı değiliz. Sayın Öcalan ya da hükümet bu süreç bitmiştir demediği müddetçe, Öcalan ve Erdoğan irade beyanlarını sürdürdüğü sürece süreç devam eder.

Biz AKP’yi sürecin partneri olarak seçmiş değiliz. Resmi olarak seçilmiş hükümet vardır. AKP’yi tanımıyor değiliz. En çok baskısını biz gördük. HDP başka ne yapabilir ki, bu partner olmaz şu olur deme durumumuz olmaz. Bu eleştiriyi getirenler gelsinler, seçimlerde hep birlikte çalışalım, demokratik yolla partneri değiştirelim. Ama bunun dışında bir yol olmaz. (Bölgeye PKK’nın hakim olduğu iddiası) Bunu önlemenin en pratik yolu PKK’yi dağdan indirip siyasete katmaktır. Bu adamlar silahları bırakmak istiyorlar, liderleri de ‘ben silahları bıraktırmaya’ hazırım diyor. Sayın Öcalan, mart-nisana kadar hepsini çözmeye hazırım diyor. AKP milletvekilleri bakanlarına sorsunlar, bu yasaları niye çıkarmıyorlar.”



(Milliyet)