Davutoğlu: Rehineler daha güvenli noktada

Davutoğlu: Rehineler daha güvenli noktada

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Başkonsolosluk çalışanlarının daha güvenli bir noktada olduklarını söyleyebiliriz. Şu an da elhamdülillah sağlıkları ve durumları ile ilgili herhangi bir olumsuzluk yok" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlenen baskında rehin alınanların daha güvenli bir noktada olduklarını söyledi.

Davutoğlu, bugün muhalefet partileri ile yaptığı görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. 

Musul'da yaşanan acı, vahim olaylardan sonra dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bir değerlendirme toplantısı yapıldığını ve sonrasında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında da bir toplantının yapıldığını anımsatan Davutoğlu, "Bütün bu süreç içinde biz de Sayın Başbakan ile sürekli temas halindeydik" dedi.

Davutoğlu, bu sabah Ankara'ya intikal eder etmez Başbakan Erdoğan ile tekrar bir değerlendirme görüşmesi yaptığını bildirerek şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımdan bilgileri aldıktan sonra gerek Dışişleri Bakanlığı mensupları arkadaşlardan gerekse müsteşarımızdan, Sayın Başbakanımız ile yaptığımız değerlendirmede bugün haklı olarak kamuoyunun beklentilerini bilgi anlamında karşılamak, hem de siyasi parti liderlerinin doğrudan bilgilendirilmesinin faydalı olacağı kanaatine vardık. Bu mesele herhangi bir siyasi ihtilaf konusu değildir. Türkiye'nin hem ali menfaatleri açısından ama en önemlisi de hem de şu anda Musul'da bulunan Dışişleri mensupları ve diğer mensuplarımız, vatandaşlarımız  ve onların can güvenliği açısından hayati önem taşıyor." 

Davutoğlu, siyasi ihtilaflar ve  görüş ayrılıklarının olabileceğini ama böylesine önemli bir konuda herkesin ulusal birlik bilinci ve vatandaşların can güvenliği açısından olayların değerlendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben burada bir kez daha bugün ziyaret ettiğim sayın genel başkanlara ve Milliyetçi Hareket Partisinde bir toplantı olması dolayısıyla Sayın Bahçeli, Sayın Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'i gönderdiler, bütün siyasi parti temsilcilerine ve özellikle de grup başkanvekillerine çünkü ilk istişareleri ve başkan vekillerimiz kendileriyle yaparak böyle bir bilgilendirmenin faydalı olacağı kanaati bizde hasıl oldu. Hepsine teşekkür ediyorum. Anlayışları ve kısa bir süre içinde bu görüşmeleri yapabilme imkanı sundukları için çünkü son derece hassas bir süreç. Takdir edersiniz ki kamuoyuna da bu tür hassas konularda çok fazla açıklama yapmak, detaylara girmek doğru olmayabilir. O yüzden dikkat ederseniz bütün açıklamaları son derece dikkat ve özenle yapıldı. O nedenle doğrudan genel başkanları bilgilendirmek suretiyle Meclis'te grubu bulunan bütün siyasi partilerimizin konuya vakıf olmaları ilkesel olarak da bizim şimdiye kadar benzer konularda sürdürdüğümüz tutumun gereğidir. Tabii çok önemli kritik bir konu ancak daha önce de hatırlarsınız birçok benzer, kritik süreçlerde yönettiğimiz kriz yönetimiyle zor durumda olan vatandaşlarımızı ülkemize sağ salim getirmek imkanı bulmuştuk."

Daha önce de birçok benzer kritik süreçlerde yürütülen kriz yönetiminde zor durumda olan vatandaşların ülkeye sağ salim getirildiğini aktaran Davutoğlu, son yıllarda özellikle çevre bölgelerde ve ülkelerde kamu düzenin ve güvenlik şartlarının kötüleştiğine dikkati çekti.

 Davutoğlu, bu tür olaylarla sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil, birçok ülkenin karşı karşıya kaldığını ve birçok diplomatik misyonda benzer durumların yaşandığını söyleyerek  şunları kaydetti: 

 "Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün kurumlarıyla şimdiye kadar vatandaşlarının can güvenliğini temin etmek açısından da tedbirler almıştır  ve bu tür durumlarda da vatandaşlarımızı salimen evlerine döndürmemize de herkes şahittir. O bakımdan sayın liderleri ve siyasi partileri doğrudan bilgilendirmek ve bütün detayları Sayın Başbakanımızın talimatı da o olmuştur. Bizim bildiğimiz bütün detayları sayın genel başkanlara ve yetkililere aktarın ve bu mesele siyasi bir konunun ötesinde bir meseledir hem ulusal itibar bağlamında hem de can güvenlikleri bağlamında."

Davutoğlu, bütün bilgileri ve olayın gelişim seyrini Irak'taki siyasi konjonktürdeki değişimi bütün detaylarıyla muhataplarıyla bugün paylaştığını belirterek olabilecek sorulara da cevap verdiğini ve  bilgilendirme bakımından herhangi bir eksiklik olmadığını söyledi.

Önlerinde hem kritik hem dinamik bir süreç olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları belirtti:

"Bir taraftan bu bilgilendirme yaparken kamuoyumuzu aydınlatırken diğer taraftan da şu anda Musul'da bulunan kardeşlerimizin her biri bizim için büyük değer taşımaktadır. Ben olaydan bir gece önce gece bir buçukta başkonsolosumuza ve bütün oradaki çalışanlarımıza hitap ettim. Onların her birinin can güvenliği, emniyeti bizim için altın değerindedir, hayati  önem taşır. Dolayısıyla yaptığımız yorumların, açıklamaların onların bu durumlarının, onların üzerinde yapacağı etkiyi hepimizin düşünmesi görmesi lazım. Tabii her zaman Meclisi bilgilendireceğiz, görüşmeler yapacağız  ama şu an da en önemli husus salimen bu vatandaşlarımızın ailelerine kavuşmalarıdır. Ben başkonsolosumuzun eşiyle de konuştum. Başbakan yardımcımız da kendileriyle konuştu ve ayrıca bütün ailelerle tek tek görüşüldü. Hepsine  şu anki durumla ilgili bilgiler aktarıldı. Şuan da elhamdülillah sağlıkları ve durumları ile ilgili herhangi bir olumsuzluk yok. Temaslarımız  bütün birimlerimizin gayretleriyle sürüyor. Yoğun bir bir çalışma içindeyiz."

"HERKES TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNE GÜVENSİN"

Irak’ta alıkonulan Türk vatandaşlarının ve Türk halkının kandilini kutlayan Davutoğlu, "Tabii gönlümüz  bu mübarek Berat gecesinde onların ailelerinin yanında olmasıydı. Dualarımız onlarla birliktedir. Tüm dünyadaki zor şartlardaki gönüldaşlarımız da olduğu gibi gönüllerimiz, fikirlerimiz zihinlerimiz, son 4 gündür neredeyse gecelerini uykusuz geçiren bütün birimlerimiz açısından söylüyorum gecelerimiz ve zihinlerimizle hep onlarla birlikte" dedi.

"İnşallah güzel ve hayırlı bir haberi en kısa zamanda alabilmek için gayretlerimizi sürdüreceğiz" diyen Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a  gelişmeleri aktardığını belirterek "Önümüzdeki dönemde herhangi bir yeni gelişme olduğunda da kamuoyunu bilgilendireceğiz. Ama bütün kamuoyundan temel talebimiz Türkiye Cumhuriyeti devletine güvensinler" diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir vatandaşımızın başına herhangi bir yerde benzer bir durum söz konusu olduğu gibi de kurduğumuz kriz masasıyla bütün birimlerimizle 24 saat çalışıyoruz. Bu kardeşlerimiz bu vatandaşlarımız bu memurlarımız ülkemize dönene kadar da bu gayretimiz sürecek. Bundan herkes emin olsun. Soğukkanlılıkla ve gönüllerimizde onlarla beraber olarak bu süreci birlikte takip edelim.

Şu veya bu şekilde çıkan haberler yorumlar konusunda herkes dikkatli olmalıdır, müteyakkız olmalıyız. Bizden bir haber geldiğinde inşallah güzel bir haberi paylaşırız. Ona itibar edilmelidir onun dışında nihai kertede önemli olan bu vatandaşlarımızın can güvenliğidir. İnşallah en kısa zamanda hayırlı bir haber size iletmek dileğiyle bugün gün boyu takip ettiğiniz için de sizlere teşekkürü bir borç biliyorum."

"SESİNİ DUYMADAN AÇIKLAMA YAPMAM"

Gazetecilerin Musul’da rehin tutulan Türk vatandaşlarının serbest bırakıldığı iddialarına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, "Şu an hassas bir süreç yürüyor. Burada verdiğimiz her cevap başka bir şekilde yorumlanabilir" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, şunları belirtti:

"Benim şimdiye kadar uyguladığım bir prensip var ki bu Lübnan’da kaçırılan pilotlarımız, gerek Suriye’de kaçırılan gazeteci kardeşlerimiz gerek Afganistan’da bir buçuk yıl iki yıl takip edilerek tek tek Afgan dağlarından çıkararak getirdiğimiz vatandaşlarımız gerek Libya’da en zor şartlarda tahliye yaptığımızda o vatandaşlarımızla yürüttüğümüz politikada ben muhatabım olan, kurtarmaya çalıştığımız vatandaşın sesini duymadan, onun doğrudan sesini ya da görüntüsünü duymadan ya da görmeden hiçbir açıklama yapmadım şimdiye kadar. O anlamda inşallah bizden birinden o açıklamayı duyduğunuzda o demektir ki bizzat ben ya da hemen benden sonra da Başbakanımız mutlaka o vatandaşımızla konuşmuştur ve bilgi kesindir. O vakte kadar sadece bizden gelecek bilgiyi alın."   

Gazetecilerin "en azından düne göre daha güvenli bir noktadalar diyebiliyor musunuz" sorusuna Davutoğlu, "Evet, diyebiliriz" yanıtını verdi.