Davutoğlu: İsrail, Filistin sahipsiz kalsın istiyor

Davutoğlu: İsrail, Filistin sahipsiz kalsın istiyor

Bakan Davutoğlu, İsrail'in Türkiye'ye yönelik suçlamalarına, "İsrail, Filistin halkı sahipsiz kalsın istiyor. İstediği zaman vurma, çocukları katletme hakkı kabul edilsin istiyor." cevabını verdi.

Dşişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik katliamları konusunda yaptığı açıklamada, "İsrail’in Gazze’nin altyapısını tahrip ederek yıldırma yapıyor. Gazze’yi cezalandırıyor, kolektif bir cezalandırma yöntemi uyguluyor. Savaş hukuku da ihlal ediliyor." dedi. 

NTV'de konuşan Bakan Davutoğlu, "Filistin ile ilgili konuda her zaman devrede olduk. Daha önce iki kez bu süreçlerle karşı karşıya kaldık. Hemen hemen aynı şey tekrar ediyor"  ifadesini kullandı.
"Ateşkes sağlandıktan sonra kalıcı ateşkes sağlanmazsa yine ihlal edilecek. Olması gereken ateşkes yapılsın, İsrail’in de sorgulanabilirliği de olsun. İsrail bu kez çok cüretkar." diyen Ahmet Davutoğlu şöyle konuştu: 
Plajda çocuklar öldürülüyor. Bunların insanlık vicdanını harekete geçirmesi lazım. Gazze abluka altında. İsrail’e karşı net ses çıkaracak ülke sayısı azaldı.

Ateşkesin yanında, 2012 anlaşmasına geri dönülmesi lazım. Ablukaların kaldırılması gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yle liman açılması konusunu konuştuk. Tünel kapatılırsa bir havalimanının açılması lazım. Bir nefes alanı açılması lazım. Bu gettodan öte bir durum. Ateşkesin sürdürülebilir olması lazım. Bunun için bir çalışmanın içerisindeyiz. İsrail Dışişleri Bakanı'nı hiçbir zaman ciddiye almadım.

'HAMASSIZ ATEŞKES GERÇEKÇİ DEĞİL'
Bakan Davutoğlu, İsrail'in "Türkiye ateşkesi sabote ediyor" suçlamalarıyla ilgili olarak ise "İsrail bombalayacak, barışı sabote etmeyecek, Türkiye barışı sabote edecek! Geçmişte ateşkesin çift taraflı olmasını sağlayan Türkiye’dir. İsrail, Filistin halkı sahipsiz kalsın istiyor. İstediği zaman vurma, çocukları katletme hakkı kabul edilsin istiyor. Hamas, Gazze’de bir taraftır. Hamas’ın olmadığı, tek taraflı ateşkes çağrısı gerçekçi değil. Bu düzen sürdürülebilir değil. Biz sesimizi çıkarmazsak vicdan uyanmıyor. Ne olursa olsun bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz." deyi konuştu.