Dalan Hâkim Karşısında

Dalan Hâkim Karşısında

Ergenekon davası kapsamında dosyaları ayrılan Bedrettin Dalan, dava açıldıktan beş yıl sonra dördüncü duruşmada ilk kez hâkim karşısına çıktı.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Bedrettin Dalan ve avukatları katıldı. Diğer sanıklar duruşmaya gelmedi. Dalan, hakkında dava açıldıktan beş yıl sonra ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Dalan'ın yanı sıra emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile firari sanıklar eski milletvekili Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze de davada yargılanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı ve Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, Ergenekon operasyonları esnasında Türkiye’den ayrılmış ve yaklaşık yedi yıl sonra Mart 2015’te Türkiye’yedönmüştü.

Basın toplantısı yapan Dalan, mağdur olduğunu ve kendisine komplo kurulduğunu söylemişti.

Davanın geçmişi

Ergenekon davası kapsamında, Bedrettin Dalan hakkında Nisan 2010'da yakalama kararı çıkarıldı. Dönemin Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Ağustos 2013'te karara bağlanan ve temyiz için Yargıtay'a gönderilen Ergenekon davası kapsamında, firari oldukları için dosyaları ayrılarak yeni bir esasa kaydedilen firari sanıklar Bedrettin Dalan, Turhan Çömez, Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin yargılanmasına 6 Şubat'ta başlandı.

Dalan hakkındaki yakalama kararı, avukatının başvurusu üzerine İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 18 Şubat'ta kaldırıldı. Bunun üzerine Dalan Türkiye'ye döndü.

Dava kapsamında, 1 Temmuz'daki duruşmaya ilk kez katılarak savunma yapan sanıklardan emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı. Diğer üç sanık hakkında yakalama kararı ise devam ediyor.

Kaynak: AA