BMGK'dan Acil Soruşturma Çağrısı

BMGK'dan Acil Soruşturma Çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM barış gücü misyonunda (MINUSCA) görev yapan askerlere yönelik ortaya atılan cinsel istismar iddialarının ivedilikle soruşturulması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM barış gücü misyonunda (MINUSCA) görev yapan askerlere yönelik ortaya atılan cinsel istismar iddialarının ivedilikle soruşturulması çağrısında bulundu.

Konsey'den yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler, az sayıda şahsın eylemlerinin on binlerce BM barış gücü askeri ve personelinin kahramanca çalışmalarını gölgelemesine izin vermemeli" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, BM barış gücü misyonlarında görev alan askerlerlere yönelik ortaya çıkan iddiaların, öncelikli olarak söz konusu askerlerin mensup olduğu ülkeler tarafından soruşturulması gerektiği belirtildi.

BM'nin, benzer iddiaların ortaya çıkmasının ardından ivedilikle bu ülkelere bildirimde bulunması gerektiği ifade edilen açıklamada, MINUSCA'yla ilgili iddiaların BM'den önce basın ve sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirilmesi eleştirildi.

Açıklamada, "BMGK, Birleşmiş Milletler'in son dönemde ortaya atılan usulsüzlük ve istismar iddialarını güvenilir ve şeffaf şekilde ivedilikle soruşturmasının ve iddiaların gerçek olduğunun tespit edilmesi durumunda sorumluların yargı önüne çıkarılması için söz konusu askerlerin mensup olduğu ülkelerle birlikte çalışmasının önemini vurguladı" denildi.

Son iddiaların ardından Genel Sekreter Ban Ki-mun'un, MINUSCA şefi Babacar Gaye'nin istifasını istemesinin, BMGK tarafından memnuniyetle karşılandığını bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü, geçen hafta yayımladığı raporda, 2-3 Ağustos'ta başkent Bangui'de düzenlenen operasyon sırasında bir barış gücü askerinin, arama yaptığı evin banyosunda saklanan 12 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiğini ileri sürmüştü.

Genç kız ve ailesiyle yapılan mülakatlara da yer verilen raporda askerlerin, sivillere rastgele ateş açması sonucu 61 yaşındaki bir kişiyle, 16 yaşındaki oğlunun evleri önünde öldürüldüğü iddia edilmişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçen yıl da bazı Fransız askerleri, çocuk istismarıyla suçlanmış, BM ve Fransa'nın suçlamaları ele alış tarzı tepkilere neden olmuştu. Tepkiler üzerine BM Genel Sekreteri Ban, bu tür sorunların ele alınış biçimine ilişkin sorunların tespit edilmesi için bağımsız bir panel görevlendirmişti.

BM, 19 Haziran'da da başkent Bangui'deki barış gücü personelinin sokak çocuklarına cinsel istismarda bulunduklarına yönelik şikayet aldıklarını açıklamıştı.

AA