Başörtüsü Eylemleri'nde Bu Hafta(FOTO)

Başörtüsü Eylemleri'nde Bu Hafta(FOTO)

Sakarya'da 598., Ankara'da 573.,

Sakarya 598. hafta: 20. yılına gelirken biten hangi 28 Şubat?

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu 598. hafta açıklamasında “Tüm derdi, iktidar sofrasından nimetlenmek olanların 28 Şubat’ı bitmiş olabilir. Tek tasası, kendi hayat tarzını yasaksız sürdürmek olanların 28 Şubat’ı da bitmiş olabilir. Fakat toplumun tamamı için hak, adalet ve özgürlük talebi olanların 28 Şubat’ı henüz bitmiş değil” dedi

28 Şubat sürecinin yasaklarına karşı kurulan ve 12 yıldır cumartesi açıklamalarına devam eden Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu’nun 598. hafta açıklamasında gündem, 20. yıldönümü yaklaşan 28 Şubat oldu. Platform adına Sakarya Dayanışma Derneği’nden Kadrican Mendi’nin okuduğu açıklamada “28 Şubat, Osmanlı’dan tevarüs eden ve Cumhuriyet döneminde devam eden darbe silsilesinin bir halkasıydı. Bu süreçte, öncelikle sisteme karşı yükselen İslami muhalefetin, sonrasında ise tüm toplumsal muhalefetin baskı altına alınması amaçlanıyordu. Kamusal alanda İslami kimliğin, başta başörtüsü olmak üzere, tüm temsilleriyle yasaklandığı bu sürecin yürütücüsü, darbeci askeri bürokrasisiydi. Fakat topyekün bir baskı söz konusuydu. O dönem, amaca ulaşmak için medyadan, yargıya, sivil toplum örgütlerine kadar her şey, ideolojik bir devlet aygıtı olarak kullanıldı. 28 Şubat da, her darbede olduğu gibi, devlet iktidarı eliyle yürütülmek istenen bir toplum mühendisliğini ifade ediyor. Devletin gücünü ve imkânlarını ele geçiren güçlerin, topluma istediği gömleği biçmesi anlamına geliyor.” dedi.

 
Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu, 598. Hafta Basın Açıklaması

Biten hangi 28 Şubat?

Birkaç gün sonra, 28 Şubat darbe sürecinin yıldönümü. 28 Şubat, Osmanlı’dan tevarüs eden ve Cumhuriyet döneminde devam eden darbe silsilesinin bir halkasıydı. Bu süreçte, öncelikle sisteme karşı yükselen İslami muhalefetin, sonrasında ise tüm toplumsal muhalefetin baskı altına alınması amaçlanıyordu.

Kamusal alanda İslami kimliğin, başta başörtüsü olmak üzere, tüm temsilleriyle yasaklandığı bu sürecin yürütücüsü, darbeci askeri bürokrasisiydi. Fakat topyekün bir baskı söz konusuydu. O dönem, amaca ulaşmak için medyadan, yargıya, sivil toplum örgütlerine kadar her şey, ideolojik bir devlet aygıtı olarak kullanıldı.

28 Şubat da, her darbede olduğu gibi, devlet iktidarı eliyle yürütülmek istenen bir toplum mühendisliğini ifade ediyor. Devletin gücünü ve imkânlarını ele geçiren güçlerin, topluma istediği gömleği biçmesi anlamına geliyor. Bürokraside tek tip bir zihniyetin hâkimiyeti, medyada tek seslilik, yargıda iktidara göre siyasi kararlar alınması, akademide YÖK vesayeti, sivil toplum örgütlerinin iktidarın ajandasına göre hareket etmesi ile anılan 28 Şubat dönemi uygulamalarına bakınca, bugün 28 Şubat’ın bittiğini gerçekten iddia edebilir miyiz? Aktörler değişmişse de, mağdurlar değişmişse de, egemenlik zihniyeti aynı değil midir?

28 Şubat, sonuçları itibariyle başarısız bir darbe girişimi değildi ne yazık ki. Bir dönem, sistemin baskı ve zulümlerine karşı başka bir alternatife işaret eden “İslami uyanış”, şu an topluma adalet ve ahlak timsali bir siyaseti ima etmiyorsa, 28 Şubat, amacına ulaşmış demektir. 28 Şubat sürecinde hak ve özgürlük talebinde bulunan bir vasattan gelenler, bugün kendisinden görmediğine her türlü haksızlığı reva görebiliyorsa, kirli düzenin çarklarında dişli olmayı kabul ediyorsa, yeni iktidar seçkinleri eskileriyle aynı söylemi kullanıyorsa, darbeciler açısından süreç başarıyla tamamlanmış demektir. Onlar için resmi ideoloji ve mevcut düzenin işleyişi değişmeyecekse, sistemin kimin tarafından işletildiği detaydır.

Tüm derdi, iktidar sofrasından nimetlenmek olanların 28 Şubat’ı bitmiş olabilir. Tek tasası, kendi hayat tarzını yasaksız sürdürmek olanların 28 Şubat’ı da bitmiş olabilir. Fakat toplumun tamamı için hak, adalet ve özgürlük talebi olanların 28 Şubat’ı henüz bitmiş değil. Derdi, vasinin kim olduğuyla sınırlı kalmayanlar, 28 Şubat döneminde olduğu gibi, bugün de her türlü vesayet girişimine “hayır” demeyi sürdürüyor.

 

Değerli dostlar,

28 Şubat, içeride yükselen toplumsal muhalefetten düzene uygun aktörler çıkarmaksa, küresel ölçekte de kapitalist dünya düzenine uyum sağlamak, ABD ve İsrail ile ittifakları derinleştirmek demekti. İslam ülkeleriyle kendi ilişkilerimizi kurma niyetine dahi set çekilmesiydi. Anadolu topraklarının Ortadoğu’da batılı ülkelerin üssü kalması demekti. Türkiye’nin kendi komşularıyla sorunları için çözümü Tahran’da, Bağdat’ta, Şam’da, Atina’da değil de, Washington’da, Tel Aviv’de, Londra’da araması demekti.

Şimdi birlikte düşünelim: 28 Şubat’ın yıldönümüne yaklaştığımız şu günlerde, uluslar arası siyasetin yine batılı ülkelerle birlikte yürütülme çabalarına şahit olmuyor muyuz? Bir yandan, 15 Temmuz darbe kalkışmasının ardındaki “üst akıl” olarak ABD’yi, İsrail’i gösteren siyasal iktidar, diğer yandan bölgedeki krizlerin çözümü için yine bu şer güçlerin ittifakını aramıyor mu? O halde soralım: Kudüs gecesi düzenlemek, 28 Şubat sürecinde suç sayılıp, siyasi yargılamaların ve mahkumiyetlerin gerekçesi olurken; bugün Kudüs’te ezanların susturulduğu bir dönemde, Türkiye heyetini temsil eden bakanlar Siyonistler ile selfie çektirebiliyorsa, bu biten kimin 28 Şubatı’dır?

Duyarlı Sakarya halkı;

Platformumuz, 28 Şubat soğuklarının hâlâ hissedildiği günlerde kurulduğunda, meselesini “sistem sorunu” olarak tanımlamıştı. Meydanlara, sadece kendi kimliği için değil, bu topraklardaki herkesin hakkı ve özgürlüğü için çıkmıştı. İktidarın kimde olduğuna değil, nasıl olduğuna dikkat çekmişti. İşte bu sebeple, başörtüsü yasağının son kalıntılarının da kalkmasına rağmen, bu meydanlarda herkese Müslümanca bir şiarla, adil bir şahitlik çabamızı sürdürüyoruz. O yüzden biz hâlâ “henüz özgür olmadık” diyoruz, bizim 28 Şubatımızın hâlâ bitmediğini söylüyoruz. Zulüm, herkes için bitene kadar da sözümüzü yükseltmeye devam ediyoruz.

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu adına Sakarya Dayanışma Derneği

"#28Şubat'ı Unutmadık, Unutturmayacağız"

ANKARA İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU’NUN

25 ŞUBAT 2017 TARİHLİ 573. HAFTA BASIN AÇIKLAMASI

Es Selamünaleyküm;

​ Değerli katılımcılar! Türkiye’de ve dünyanın neresinde olursa olsun din, inanç, düşünce, ifade özgürlüğü, baskı, engellemeler, insanlığa yapılan tüm saldırı ve zulümlere karşı MÜSLÜMANCA tavır ....

Yine bir Şubat ayında, yine 28 Şubat dabesini yazmak… Yıllardır aynı şeyi tekrar etmenin hafızalfarı tazelemek dışında bir getirisi var mıdır diye soruyoruz maalesef.

28 Şubat darbesi bir zihniyetin kendi hakimiyetini pekiştirmek ve kendilerine engel olarak gördükleri Anadolu insanını control altına almak için yapılmış darbelerden bir darbeydi. Yapılan görünür ve görünmez darbelerden bir tanesiydi sadece. Bu bir zihniyet meselesiydi. Darbeci zihniyet laik faşist kafa yapılarına uygun olarak bu milleti kontrol altında tutmak için her on yılda bir darbe yapmıştı. 28 Şubat da bu darbe direk Müslümanlara vuruldu.

28 Şubat ın üzerinden 20 yıl gecti. On binler e insan işinden atılmış egitimi engellenerek okulundan kovulmuş binlercesi gözaltına alınıp iskenceden geçirilmiş ve neticede olusturulan algı operasyonlarıyla hedef gösterilen Müslümanlar büyük zulüm lere maruz bırakılmışlardı. 28 Şubatın uzerinden 20 yıl geçti.

Bu bir zihniyet darbesiydi, o zihniyet saldırılarını hiç bırakmadı. E muhtıra? Gezi olayları hukukcular eliyle darbe ve en son 15 Temmuz isgal girişimi bu zihniyetin ürünüdür. Anadolu insanı direnişiyle engel olmasa ülkeyi parcalayı, iç savaş çıkartmayı göze almış gözü dönmüş bir zihniyet bu.

28 Şubat darbecilerinin magdur ettigi bir çok insanın mağduriyeti giderildi yapilan yanlışlar düzeltildi. Dün sehid oglunun cebazesinden vaska hicbir seyine gidemeyen basortulu ananın basortulu kızı bugun TSK da başörtülü gorev yapabilecek...Bir cok yanlış duzeltildi fakat bu faşist darbecilerin zindana attığı bir çok müslüman hala zindanda zulum görüyor. 20 yildan fazla bir zamandır hücrede omur geciren Müslümanlar var bu ülke zindanlarında.

Kemalistler ve fetöcüler kolkola bir cok kisi ve grubu çeşitli yaftalarla düzmece dosyalarla iskenceli ifadelerle yargiladı ve hicbir hukuki temele dayanmauan cezalar verdi. O darbecilerin verdigi ceza darbe hukuku aynen devam ediyor olmalı ki icerde hala bir cok müslüman yatıyor.

Bu zihniyetle mücadele bugün de devam ediyor. Bu mucadeleyi kazanmak istiyorsak öncelikle onlarin magdur ettigi kardeşlerimizi kurtarmamiz gerek.

Iktidarın bu kanuda bir an önce gerekli adimlar atmasını ve zindanda olan inançlarındsn dolayi zulüm gören kardeşlerimizi serbest bırakmasını bekliyoruz. Sorumluluk ve vebal iktidardadır

Bütün insanların akıl, nesil, can, mal ve din emniyetlerinin sağlandığı bir dünyada buluşmak temennisiyle katılımlarınız için teşekkür ederiz.

ANKARA İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar, yürüyen insanlar ve açık hava