Başbakan İle Birlikte Karar Vereceğiz

Başbakan İle Birlikte Karar Vereceğiz

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için “Bağımsız bir siyasetçi olarak seçilmedim. Arkadaşlarımla konuşarak karar vereceğim” diyen Gül, Paralel Yapı’ya operasyon için de “Devletin en gizli konuşmalarını sızdıranlar cezasız mı kalacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağına Başbakan ile birlikte karar vereceğini söyledi. Gül, ‘Başbakanlık’ için de Oturup konuşalım’ diyerek açık kapı bıraktı. Paralel Yapı’ya mutlaka bir operasyon yapılacağını ama bunun ‘cadı avına’ dönmeyeceğini vurgulayan Gül, ‘Dışişleri Bakanlığı’ndaki kritik Suriye toplantısının dinleyen ve yayanlar cezasız mı kalsın yani” diye sordu.

Başbakan’la kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Gül resmi bir ziyaret kapsamında bulunduğu Kuveyt’ten Türkiye gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan ile 30 Mart seçimleri sonrasında bir görüşme yaptığı hatırlatılan Gül, “Kendisiyle uzun zamandır seçim çalışmaları nedeniyle görüşemedik. Birikmiş bir sürü devlet işleri vardı. Onları konuştuk. Kabine değişikliği konuşulmadı” dedi.iSeçim sürecindeki gerginlİklerin sorulması üzerine de Gül, şunları söyledi: “Kaybeden ve kazanan yakın olunca itirazlar olacaktır, normal karşılamak gerek. Titizlikle sayımlar yapılmalı, itirazlar çabukça neticelendirmeli. Nihayetinde seçimler hakim teminatı altında yapılıyor. Bütün partilerin sandık başında temsilcileri var. Sayılan oylarda yanlışlık falan olabilir.  ABD’de de Başkan Bush’un ilk seçiminde itirazlar olmuştu; 140 - 150 oyla seçildi Bush. Sonra oylar tekrar sayıldı. O başkan ülkesini savaşa soktu.  İtirazlar normal görülmeli. Önemli olan titizlikle takip edilip itirazların neticelendirilmesidir. Seçimden herkes kendisine göre dersler çıkaracaktır. Olağandışı bir seçim kampanyası yaşandı. Şimdi seçimler bitti, halk söyleceğini söyledi. Türkiye’nin esas uzun vadeli kendi gündemine dönmek gerekir.”

‘Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçimin birleştirilmesinden söz ediliyor...” sorusu üzerine de “Bunu konuşmadık. Nihayette erken seçim kararı kanun ile olur. Bu da Meclis’te çoğunluğu olan partinin karar vereceği bir şeydir. Benim bildiğim, bu seçimden önce de bugünlerde de bu tip senaryolar konuşuluyor, ama ortada bir şey yok.

Hele bir seçimler netleşsin

Gül, “Siz Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?” sorusunu da şu cevabı verdi:

“Bana bir iki sene önce de bunu soruyordunuz; zamanı gelince konuşuruz diyordum. Yerel seçim aradan çıktıktan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi de Ağustos ayında olduğuna göre, bunun günü artık geldi. Hele seçimin sonucu bir ilan edilsin, Nisan ayı sonunda Mayıs ayı başında bunlar netleşmiş olur. Nasıl olur, ne olur, bunları Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce oturur konuşur, ona göre karar veririz.”

Arkadaşlarımla konuşacağım

Gül gazatecilerin ısrarlı “Kendi aramızda konuşuruz derken, Başbakan ile mi görüşeceksiniz?” sorusuna da “Tabii ki... Diğer arkadaşlarımla da. Ben dışarıdan bağımsız bir siyasetçi olarak Cumhurbaşkanlığına gelmedim. Tabii ki konuşacağım arkadaşlarım var” diye karşılık verdi.

GELİŞMELERİ MEDYADAN ÖĞRENMEM

“Sayın Başbakan size danışmadan seçimleri öne almak, iki seçimi birleştirmek gibi sizin pozisyonunuzu zora sokacak bir kanun çıkarabilir mi?” sorusuna da Cumhurbaşkanı, “Konuyu kişiselleştirmek yanlış olur. Ben yarın gazete manşetinden bir şey duymam. Bunların hepsini kendi aramızda oturur konuşuruz. Nihayetinde böyle bir karar ancak kanunla olacağı için Meclis’te çoğunluğu olan iktidar partisi önemlidir...” yanıtını verdi.

O dinlemeler cezasız kalmayacak

Cumhurbaşkanı Gül Başbakan Erdoğan’ın ‘balkon konuşmasında Paralel Yapı’ya operasyon sözlerini de yorumladı. Gül, seçim sonrası yolsuzluk iddialarının da üzerine gidileceğini belirtterek şunları söyledi: “Diğer konuyla ilgili olarak da şunu söylemek isterim: Bir hukuk devletinde, sizin deyiminizle ‘McCarthy’ veya ‘cadı avı’ türü uygulamalar zaten olmaz. Ama hukuk devletinde suç işleyenlerin de muhakkak karşılığını görmesi gerekir. Bunlarla ilgili hukuk devleti nizamı içinde ne yapılacaksa, o yapılacaktır. Her insan suçunun karşılığını görmek zorunda. Ne olacak şimdi, ortada mı kalacak en son Dışişleri Bakanlığındaki olay? Türkiye’nin en üst güvenlik bürokrasisindeki insanlar biraraya gelmiş, Türkiye’nin hayati meselesini konuşuyorlar... Bu konuşmayı birisi cüretkarlık yapacak; hangi saikle olursa olsun takip edecek... Sızdırmasa bile, kamuoyuna yansımasa bile, böyle bir şey, birinin defterinde, evinde, çantasında bulunsa ne olur? Muhakkak ki bunların ortaya çıkarılması gerekir.”

Cadı avına dönüşmeyecek

“Devlete karşı yanlış işler yapanlar, suç işleyenler elbette cezalandırılmalı; buna karşılık, farklı düşüncelerin varlığından da huzursuzluk duymamalıyız. Nasıl olacağını göreceğiz. Muhakkak yöneticiler idare ederken beraber olduklarına güvenmeli. Herhangi bir güven sarsıntısı geçiriliyorsa, ona göre değişiklik yapacaklardır. Onu bu çerçeve içerisinde normal karşılamak gerekir. Diyelim ki, bir Dışişleri Bakanı, eğer bir güven bunalımı varsa, kadrolarını değiştirebilir. Ama herhalde bir insan sizden farklı düşünüyor diye tasfiyeye uğramaz.”

Emir’e 114 yıllık belgeli jest

Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt Emiri Şeyh El Sabah’a, Kuveyt’te inşaatı tamamlanan camiinin, dönemin padişahı Abdülhamit Han’ın ismi (Hamidiye Camii) ile açıldığına dair Kuveyt Hakimi Mübarekküssabah Paşa’nın Basra Valisi Muhsin Paşa’ya 21 Eylül 1900 tarihli mektubunu verdi.

‘Twitter ve YouTube yasağı kalkmalı’

-TWITTER ve Youtube yasağı sürüyor. Hukuk içinde bunlar nasıl aşılacak?“Bu yasakların kalkması lazım.  2007’de çıkan yasa başımıza sıkıntılar açıyordu. Youtube’da bir şey çıkıyordu, tamamen kapatmak zorunda kalıyorduk. O yasanın getirdiği sorunları gidermek için yeni yasa çıkarıldı. Bu yasada da bir takım yanlışlar yapıldı, ama bir hafta içinde düzeltildi. Gerçekten sizin başınıza gelse tahammül edemeyeceğiniz olaylar oluyorsa, hemen temas edip orada kapatmak lazım. Şimdi Türkiye’de de temsilcileri var. Hemen onlara ulaşıp cevap alınmasını sağlamak lazım. Twitter cevap vermeye başladığını söylüyor. San Fransisco’ya gittiğimde firmaların yöneticileriyle tanışmıştım; gelişmeler üzerine kendilerine haber gönderdim. Onlar çıkarmışlar.”

Dışişlerindeki dinleme içeriden yapıldı

-Son dinleme olayı nasıl olmuş, içerden böcek falan mı?

Dışarıdan değil içeriden. İçerden dinlenmiş. Şu anda tam tespit etmediler, ama ilk bulguları bu. Camdan, uzaktan dinleme olmadığı tespit edildi, analizleri yapılıyor işte...

Şirketlerin, medyanın üzerindeki fiziksel baskının önüne nasıl geçeceksiniz?

-Hepsi için hukuki itiraz mercileri var. Birini bir yerden aldığınızda, eğer bir yanlış veya hak kaybı varsa, itiraz mercii var. Kimileri Danıştay’a başvurup yerlerine idare edildiler.

Hem partinin kurucusu olarak, hem de ilk 10 yılda hükümette değişik konumlarda sizin reform sürecine katkınız oldu. Bugün baktığınızda gelinen yeri nasıl görüyorsunuz?

Şimdi ne yapmamız gerektiğini söylememiz lazım. Herkes seçime enerjisini harcadı; artık Türkiye’nin gerçek meselelerine eğilmeli, insanlara gelecek hakkında ümit vererek, yaşananların geçici olduğunu göstermeliyiz.

Başbakanlık konusunu daha sonra konuşuruz

-“Daha önceki röportajlarınızda sürekli olarak vurguladığınız Başbakan ile aranızda kardeşlik hukukuna göre, Başbakanın cumhurbaşkanlığını etkileyecek bir adımı, size haber vermeden, sürpriz yaparak atmayacağından emin misiniz?

“Açıkçası ben Başbakana yapmam, o da bana yapmaz. Bu tip meselelerde hep oturup konuşuruz.”

-Koşullar uygun olursa Başbakanlık düşünür müsünüz?

“Oturup konuşalım bakalım. Hele bir seçim neticeleri ortaya çıksın, resmiyet kazansın. Ondan sonra kendi aramızda bir değerlendirme muhakkak yaparız. Muhakkak ki benim de düşüncelerim vardır. Hiç kimse duyarsız değil ki bu tip şeylere. “

Fehmi Koru / Star