Avustralya'da İsrail'iEleştiren Karikatür İçin İhlal Kararı

Avustralya'da İsrail'iEleştiren Karikatür İçin İhlal Kararı

Avustralya'da Gazze katliamı sırasında bir gazetede yayımlanan karikatürün Yahudiliği tahkir ettiğine karar verdi.

Adı geçen gazete, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği katliam sırasında yayımladığı karikatürde tepede arkasında siyon yıldızı olan bir koltukta oturan ve elindeki kumanda ile saldırıları yöneten kipa giymiş bir Yahudiyi tasvir ediyor. Basın Konseyi, karikatürdeki kişinin burnunun uzun olması ve kipa giymesi, koltuğun arkasında siyon yıldızı olması sebebiyle Yahudiler ve Yahudi inancı ile alay ettiği yönünde karar verdi.

Glen Le Lievre imzalı karikatür, 26 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanmıştı. Gazete tarafından bir hafta sonra yapılan açıklamada karikatüristin çizdiği tüm çizimlerde burunların uzun olduğu belirtildi ve Yahudilere yönelik bir hakaret kastı taşımadığı ifade edildi. Öte yandan Yahudilerin Gazze saldırılarını tepeden izledikleri gerçeğinin karikatürde gösterildiği belirtildi ve kipa ile siyon yıldızının hakaret kastı ile değil İsraillileri belirtmek için çizildiği kaydedildi.

Gazete buna rağmen özür dilemişti. Basın Konseyi'nin kararında bu özür beyanı övüldü ancak gazetenin yazı işleri müdürü ve editörlerinin antisemitizm hakkında bilinçlendirilmesi için seminerler düzenlenmesi önerisi getirildi.

DÜNYA BÜLTENİ