Atalay: Başkanlık Sistemine Destek Yüzde 50 Civarında

Atalay: Başkanlık Sistemine Destek Yüzde 50 Civarında

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, NTV'de açıklamalarda bulundu. Atalay, Cumnhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla yeniden tartışılan ve seçim sürecinin ana konuları arasında yer alacak olan başkanlık sistemine, kamuoyundan yüzde 50'lerde dest

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Beşir Atalay; çözüm süreci, seçim hazırlıkları, kamuda istifalar, yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili NTV’de açıklamalarda bulundu.

Atalay, 15 günde bir yaptırdıkları anket ve kamuoyu araştırmalarında, başkanlık sistemine desteğin yüzde 50’lerde olduğunu gördüklerini söyledi. Haziran ayındaki seçimde ana konunun yeni anayasa olacağını belirten Atalay, HDP ve muhalefete yüklendi.

NTV’den Funda Görey’in soruları ve Atalay’ın verdiği yanıtlar şöyle:

ÇÖZÜM SÜRECİ

Son durum nedir? Kandil’in ikna edilemediği yorumları var?

"Son haftalarda büyük hareketlilik yaşanıyor. Türkiye ve hükümetin önündeki en önemli proje bu. Etkili bir şekilde yürüyor. 2014 yılında çok önemli çözüm süreci yasası çıkmıştı ve Meclis’ten yüzde 80 destekle geçti. Yasanın öngürdüğü yol haritası realize edilmek üzere görüşülüyor ve önemli mesafeler alınıdığını hep beraber görüyoruz. Şimdi ben ayrıntılara girmeyeyim...

Süreç yasanın gereği, şefaf şekilde yürüyor. Önümüzdeki günlerde önemli açıklamalar gelecektir. Ama görüşmelerin verimli gittiğini biliyor, iyi haberler alacağımızı biliyoruz. İnşallah seçim öncesi belli mesafeler alınacak ve bunun seçime de büyük katkısı olacaktır. HDP, Türkiye genelinde iddialı siyaset yapıyor ve yapacak olması da önemli.

Yol haritası bilinen yol haritası, bunun dışında bir şey söz konusu değil. Şiddetin bitmesi ve silahların bırakılmasının ardından hükümetin yapacağı şeyler gelecek. Bunlar için zamana ihtiyaç olacak; eve dönüşle ilgili düzenlemler gibi... Yol haritasının önemli ayakları bunlar.  Görüşmelerin vakit aldığını, bunun normal olduğunu; bu süreçte gel-gitlerin olabileceğini, sürecin içnde olanlar bilirler. Ama süreç şimdi daha sıkışık bir takvimde ilerliyor. 

Seçimden önce neyin yetişeceğini, çalışmaların ayrıntıları ortaya çıkınca göreceğiz. Ama önemli olan, tıkanma olmaması, ilerlemenin olması. Şu an da böyle..."

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası

Sürecin önemli kurumlarından biri de MİT ve kurumun başındaki isim Hakan Fidan’ın istifası. Bu istifa süreci etkiler mi?

"Kurumsal hafızlar önemlidir. Son yasal düzenlemede, çalışmaları Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın yapacağı var. Bir süredir de müsteşarlık daha fazla devrede. Ama şunu da söyleyeyim, Hakan beyin şahsı sürecin içinde oldu, ciddi bir tecrübe vardı. Buna rağmen büyük bir aksama olacağını düşünmüyorum..."