Altan Tan :Savaşı Devlet İle PKK  istedi

Altan Tan :Savaşı Devlet İle PKK istedi

CNN Türk'te Taha Akyol'un programında konuşan Altan Tan, PKK'nın hendek siyaseti ve sonuçları konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

CNN Türk'te Taha Akyol'un programında konuşan Altan Tan, PKK'nın hendek siyaseti ve sonuçları konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
 
"Savaşı PKK ile devlet ortak başlattı"
 
Savaşı PKK ile devletin ortaklaşa başlattığını ifade eden HDP'li Tan, şunları kaydetti: "Bana göre devlet ve PKK ikisi birden savaşı istediler. Niye? Bir defa bütün bu olan biten devletin bilgisi dahilinde oldu. Şehirlere bomba yığılması devrimci halk savaşına hazırlık, ciddi bir çatışma hazırlığı bunların hepsi devletin bilgisi ve tabiri caizse bilerek görmemesiyle oldu.
 
Niye bunu söylüyorum? Oslo görüşmeleri 2009 senesinde oldu. 2009 senesinde yapılan bu görüşmelerin hem sesli hem de görüntüleri tutanakları kamuoyuna sızdı. Orada o dönemin MİT Müsteşar yardımcısı Afet Güneş'in bir ifadesi var. Diyor ki; biliyoruz şehirleri bomba ve silah deposu haline getirdiniz.' Devlette aynı şekilde çözüm sürecinde kalekollar yapmaya başladı. Ciddi bir hazırlık yapmaya başladı. Halkın gözü önünde bir çözüm süreci bir umut devam ederken bakıyoruz ki perde arkasında hem devlet ciddi bir savaş hazırlığı yapmış, hem de PKK ciddi bir savaş hazırlığı yapmış."
 
"HDP'den ayrılmam"
 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kendisine yönelik, "HDP'yi tümden yok sayan ve partinin varlık nedenini sorgulayan düşünceler o milletvekilimizin aslında bir yol ayrımına geldiğini gösterir" sözlerine de değinen Altan Tan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ben bugün zor günler bitene kadar eleştiri yaparım ama yolumu ayırmam. Kolay günler olsa yapılabilecek şeyler yapılır. Muhalefetin eleştirilerin, zor günlerde bir gedik açmak için bir farklı halkta bir umutsuzluk, yılgınlık meydana getirmek için olmaz."
 
Tan, verdiği bir demeçte, "Kürt siyasetinde bir yol ayrımındayız şu an. Çatışma, iç savaş, devrimci halk savaşında ısrar edenlerle buna karşı olup demokratik mücadeleyi seçenlerin bir yol ayrımı olacak" demişti.
 
"PKK'nin yeniden şiddet sarmalına girmesinin hiçbir izahı yok" diyen Tan, "Bu savaş stratejisi devam ederse ve ağırlıklı sol, sosyalist, seküler söylem devam ederse farklı oluşumlar olabilir" diyerek HDP dışında yeni bir parti kurulabileceğine işaret etmişti.
 
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Tan'ın sözlerine, "HDP yol ayrımındadır diyenler kusura bakmasın, kendileri yol ayrımındadır. HDP’nin yolu, çizgisi bellidir. Çizgimiz olduğu yerde" yanıtını vermişti.