AK Partili Şahin: Sandıkların Taşınması Mümkün Değil

AK Partili Şahin: Sandıkların Taşınması Mümkün Değil

AK partili Mehmet Ali Şahin, bazı bölgelerde sandıkların taşınmasının yasal olarak mümkün olmadığını düşündüğünü söyledi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 1 Kasım seçimleri öncesinde güvenlik gerekçesiyle bazı il ve ilçe seçim kurullarının sandıkları taşıma kararlarıyla ilgili olarak “Yasal olarak mümkün değil” açıklaması yaptı. 

Bir televizyon kanalında seçim sandıklarının başka bir yere taşınmasıyla ilgili açıklamasının hatırlatılması üzerine Şahin, konunun Cizre İlçe Seçim Kurulu Başkanı'nın bazı mahallelerdeki sandıkların başka bir mahalleye taşınacağıyla ilgili açıklamasından sonra Türkiye'nin gündemine oturduğunu belirtti. 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkındaki kanunun 3 ve 4'üncü maddelerine göre, "Her muhtarlık bir seçim bölgesidir ve seçim bölgesi içerisinde de yeteri kadar sandık bölgesi oluşur" ibaresinin bulunduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: 

"Dolayısıyla bu mevzuata dayalı olarak değerlendirme yaptığımızda, bir muhtarlık sınırı içerisindeki sandıkların başka bir yerdeki mahalleye taşınması yasal açıdan doğru değildir diye değerlendirdim. Ama benim gibi düşünmeyen hukukçu arkadaşlarımızda var. Onlarda diyorlar ki, 'bazı zorunlu sebepler ortaya çıktığında YSK Anayasa'nın 79'uncu maddesindeki seçimlerin düzenli şekilde yapılmasıyla ilgili kendisine verilmiş olan görev bağlamında böyle sandıkların bir başka mahalleye, bir başka yere taşınmasına karar verebilir.' Şu anda konu biz ne kadar tartışırsak tartışalım YSK'nın gündemindedir." 

"YSK'NIN KARARLARI KESİNDİR" 

"YSK bunu kendi arasında tartışıyor, bir karar verecektir" ifadesini kullanan Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Anayasa gereği YSK'nın kararları kesindir. Onların vereceği karar ne ise herkes ona uymak zorundadır. Benim hukuki görüşüm yasada bir değişiklik yapmadan seçim bölgesindeki sandıkların başka bir seçim bölgesine taşınmasını mümkün görmüyorum. Düşüncem bundan ibarettir. Bu konuda benim gibi düşünmeyen hukukçular da var. Ama bütün bu tartışmalara son verecek olan kararı YSK, her halde bugün veya yarın ortaya koyacaktır diye düşünüyorum."