Ağrı sandık başında

Ağrı sandık başında

Yenilenen seçimler için Ağrı’da seçmen sandık başına gitmeye başladı. Kentte yarış BDP ile AK Parti arasında geçiyor.

Yerel seçimlerin yenileneceği Ağrı’da yarış iki parti arasında geçiyor. Barış ve Demokrasi Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi. Şehirde varlığı hissedilen üçüncü parti Saadet, ancak iki parti arasındaki yarışa katılabilecek nicelikte oyu yok. Saadet’in amacı oyunu test etmek.

Yerel seçimlerin tekrarlanacağı iki ilden biri olması nedeniyle Ağrı birer gün arayla bu üç partinin mitingine ev sahipliği yaptı.

İlk mitingi yapan AK Parti’ydi. AK Parti’liler mitingin yapılacağı “Dörtyol Kavşağı”nda toplanırken BDP’lilerin gözü de kalabalığın büyüklüğündeydi.  Çünkü arka arkaya aynı meydanda yapılacak mitingler hangi partinin diğerinden daha fazla kitlesi olduğunun göstergelerinden biri olması nedeniyle önemliydi.

Ağrı’da AK Parti değil Erdoğan sevgisi

Türkiye’deki tüm illeri kazanmak için kıyasıya mücadele veren iktidardaki AK Parti, Ağrı’yı da kaybetmek istemediğini net olarak ortaya koydu. Başbakan beraberinde Bakanlar ve milletvekilleriyle Ağrı’ya geldi. Bu isimlerden bazıları seçim sonrasına kadar Ağrı’da kaldı. Başta Diyarbakır olmak üzere Van ve bölgedeki önemli şehirleri Barış ve Demokrasi Partisi’nin elinden alamayan, üstelik Mardin’i de BDP’ye kaptıran AK Parti, “Çözüm sürecinin mimarı” kimliğiyle Ağrı’daki Kürt oylarına çok önem veriyor. AK Parti hem elinde tuttuğu belediyenin devamı için hizmet siyaseti yapıyor hem de çözüm sürecini anlatıyor, süreci başlatan, “anaları ağlatmayan” parti olarak oy istiyor. Bölgede önemli bir kaleyi daha BDP’ye kaptırmak istemiyor.

AK Parti Ağrı’da gücünü, ülkenin bir çok yerinde olduğu gibi Başbakan Erdoğan’dan alıyor. Mevcut belediye başkanı Hasan Arslan’ı ve Ağrı’daki AK Parti teşkilatını eleştiren Ağrı’lılar arasında “Her şeye rağmen ben oyumu Erdoğan’dan başkasına vermem” diyenler dikkat çekiyor.

BDP ideolojik siyaset yapıyor

BDP için ise “Serhat” bölgesinin en büyük ili Ağrı, çözüm süreci etkisindeki partinin Doğu Anadolu’daki varlığının görülmesi için çok önemli. Bu yüzden de BDP, kamuoyunda en iyi tanınan isimlerinden birini, Muş milletvekili Sırrı Sakık’ı belediye başkanlığı için aday gösterdi.

Bölgede güçlü bir örgütü olmadığı halde parti, 30 Mart’ta yapılan seçimlerde oyunu büyük oranda artırdı. Seçim sonuçları iptal edildiğinde rakamlar BDP’nin AK Parti’den önde olduğunu gösteriyordu.

BDP, Ağrı’da yerel yönetimi alırlarsa yapacakları hizmetlerden çok partinin her zaman ön planda olan ideolojik kimliğiyle siyaset yapıyor. Partinin etkili olduğu Diyarbakır, Hakkari gibi illerdekinin aksine daha az politize Kürtlerin yaşadığı Ağrı’lılar için bu yeni bir siyaset tarzı. Çünkü BDP’nin amacı Belediye Başkan Adayı Sırrı Sakık’ın da partisinin mitinginde dile getirdiği gibi “Ağrı’nın bir Kürt şehri” olduğunun bir anlamda seçim sonuçlarıyla tescillenmesi.

Seçmen üzerinde önemli bir etken de Sırrı Sakık. Adına bestelenmiş bir rap şarkı binlerce insan tarafından koro halinde söyleniyor, “Sırrı’yı sen kimseye verme. Diren direnişinden vazgeçme.”

Üçüncü parti Saadet

Şehirdeki üçüncü parti ise Saadet. Seçimlere bir gün kala Ağrı’da Saadet Partisi de Genel Başkan Mustafa Kamalak’ın katılımıyla bir miting düzenledi. Katılımın diğer partilere göre çok düşük kaldığı mitingde Kamalak, Ağrı’lılara Necmettin Erbakan döneminde bölgede açılan fabrikaları, iş imkanlarını anlatarak oy istedi.

Saadet Partisi bölgede Erbakan’ın mirası, Milli Görüş geleneği üzerinden oylarını görme çabasında.

Ağrı genelinde 196 sandık kurulacak. Toplam 59 bin 898 seçmen saat 16’ya kadar sandık başına gidecek. Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan seçim güvenliği için kentte tüm önlemlerin alındığını söyledi.