7 Şubat Gibi

7 Şubat Gibi

Halkbank merkezli 17 Aralık operasyonu İstanbul Emniyeti'ne uzandı. Geçtiğimiz Haziran ayında Emniyet İstihbarat Şubelerine...

Halkbank merkezli 17 Aralık operasyonu İstanbul Emniyeti'ne uzandı. Geçtiğimiz Haziran ayında Emniyet İstihbarat Şubelerine yapılan yeni atamalar kapsamında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü görevine getirilen Ahmet Arıbaş, 'rüşvet' soruşturmasını şüphelilere sızdırmak suçlamasıyla ifadeye çağrıldı. Şube Müdürü Arıbaş ifadeye İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün talimatıyla soruşturmayı yürüten Savcı Celal Kara tarafından çağırdı. İfade daveti, Emniyet ile savcılık arasında krize neden oldu.

YAZIDA BİRÇOK USULSÜZLÜK VAR

Cuma günü yazılan davet yazısına bugün İstanbul Emniyet Müdür Selami Altınok imzasıyla cevap geldi. Savcı Kara'ya hukuk dersi veren Altınok, davet yazısındaki usulsüzlükleri bir bir sıralayarak Arıbaş'ın ifade izni vermedi. Alınan bilgiye göre 'Hangi delil ve suçlamaylarla ifadeye çağrıldığı tam olarak anlaşılmadı. Bu çağrınız mevzuata aykırı' gerekçesiyle Arıbaş'a izin vermeyen Altınok davet yazısındaki sözkonusu usulsüzlükler şöyle sıraladı: Emniyet Müdürü soruşturulacaksa Memur Suçları Bürosu tarafından soruşturulur, Savcı Celal Kara ise Narkotik ve Kaçakçılık Bürosu'nda görevli. Başsavcılığın çalışma talimatında bu esaslar yazılı. Burada açık usulsüzlük var. Savcının emniyete gönderdiği yazıda sadece tarih var, ancak sayı numarası yok. Ayrıca değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği gereği Başsavcı'ya bilgi verilmesi gerekirdi. Ancak bilgi verilmedi.

Kopya arşiv sarsıntısı

Emniyet İstihbarat Şubesi bir süredir tartışmaların odağında yer alıyor. Milyonlarca lira olduğu ifade edilen dinleme cihazı ve seyyar baz istasyonlarının çalındığı İstihbarat Müdürlüğü'nün arşivinin bir kısmının geri dönüştürülmez bir şekilde silinmesi ve bir kısmının da kopyalandığının belirlenmesi Emniyette deprem etkisi yapmıştı. Skandalla ilgili polis müfettişleri de görevlendirilirken istihbarat şubelerindeki kapsamlı görev değişiklikleriyle çok sayıda şube müdürünün yeri değiştirilmişti. Son olarak 17 Aralık operasyonunda kanun ve genelgelere aykırı işlemler yaptığı gerekçesiyle çok sayıda müdür ve polis şefi görevlerinden alındı. İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün 17 Aralık operasyonu kapsamında soruşturmaya dahil edilmesinin bu değişikliklerle ilgisi olduğu yorumları yapılıyor.