7 Haziran’da Facebook’ta ‘oy veriyorum’

7 Haziran’da Facebook’ta ‘oy veriyorum’

Facebook, dünyanın çeşitli ülkelerinde uyguladığı “Oy veriyorum” butonunu 7 Haziran Genel Seçimleri’nde Türkiye’de de kullanıma açacak.

Milyarları aşan kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook, ABD, İngiltere, İskoçya ve Hindistan ve Avrupa Birliği Parlamentosu'ndaki çeşitli seçimlerde uygulamaya koyduğu “Oy veriyorum” özelliğini, 7 Haziran Genel Seçimleri'nde Türkiye’de de kullanıma açacak.

“Oy verdiğini paylaş”

Genel seçimlerde kullanıcıların oy kullandıkları bilgisini arkadaşlarıyla paylaşmasına imkan sağlayacak “Oy veriyorum” butonu 7 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Milletvekili Genel Seçimleri’nde Türkiye’de aktif olacak. Facebook hesabı olan seçmenler, sitedeki Haber Kaynağı’nın üstünde yer alacak olan “Seçimler bugün. Oy verdiğini paylaş ve daha fazla bilgi al” ifadelerini içeren bir mesajla karşılaşacak.

Parti tercihi olmayacak

Mesajın altında yer alacak olan “Oy veriyorum” butonuna tıklayan kullanıcılar, hangi partiyi tercih ettiklerinin bilgisini girmeden, oy kullandıklarını arkadaşlarına kolayca duyuracak. Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Politikadan Sorumlu Uzmanı Elizabeth Linder, söz konusu özelliğin, seçimlerde oy kullanımını teşvik amacıyla oluşturulduğunu belirterek, “’Oy veriyorum’ butonunun, diğerlerini de sandığa gitmeye teşvik edeceğini umuyoruz” dedi.

Hindistan’da 4 milyon kişi paylaştı

Nature isimli derginin 3 yıl önce yaptığı bir araştırmaya da dikkati çeken Linder, “2010 yılında gerçekleşen ABD ara seçimlerinde 300 bin seçmen, Facebook arkadaşlarının yaptığı paylaşımları görüp oy vermeye gitmiş, Hindistan’daki seçimlerde ise 4 milyondan fazla kişi oy kullandığı bilgisini Facebook arkadaşlarıyla paylaşmış” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ise uygulamanın kaç kişi tarafından kullanılacağı merak konusu oldu.