25 Aralık Davası Başlıyor

25 Aralık Davası Başlıyor

Aralarında Fethullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakup Saygılı’nın da bulunduğu 69 sanık Çarşamba günü ‘25 Aralık soruşturması’nda yargılanmaya başlayacak

“25 Aralık soruşturması”nda usulsüzlükler yaparak şüphelilere kumpas kurdukları iddia edilen aralarında Fethullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakup Saygılı’nın da bulunduğu 69 sanığın yargılanmasına 6 Ocak Çarşamba günü başlanacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 69 sanıklı davayı Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda yapacak. 1453 sayfalık iddianamede 8 müşteki, 27 mağdur, 69 şüpheli yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damatı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi “müşteki” sıfatıyla yer alıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı eski bakanlarında aralarında bulunduğu 27 kişi ise iddianamede “mağdur” olarak yer alıyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan şüpheliler Fethullah Gülen ve yardımcısı olduğu belirtilen Sinan Dursun’un, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

‘Pasifize etmek için...’

Örgütün aşama aşama devleti ele geçirdiği savunulan iddianamede, “Örgüt çok büyük bir camiaya sahip olduklarını düşünerek, artık önlerinde kimsenin duramayacağı fikrine kapılmışlardır. Yaşadıkları özgüven patlamasının neticesi olarak 2007 yılından beri devletin güvenliğinin teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki, vatansever subayları pasifize edebilmek için kendi uydurdukları delillerle operasyon yapmışlardır. Bu şekilde yüzlerce subayın hayatını kararttılar ve ekmeğiyle oynadılar” ifadeleri yer alıyor.

‘CHP’ye MHP’ye F.Bahçe’ye’

İddianame şu ifadelere yer veriliyor: “Failleri henüz bulunup yargı önüne çıkarılamadı ancak, kimlikleri tespit edilemeyen kişiler tarafından ana muhalefet partisi genel başkanına kaset yoluyla şantaj yapılmak suretiyle CHP’ye yönelik bir dizayn çalışması yapılmıştır. Ardından MHP’lilere yönelik kaset kumpası kurulmak suretiyle genel başkan yardımcılarının değişmesi sağlanmıştır. Muhalefet dizayn edilmiştir ve artık iktidar partisinin değiştirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Örgüt büyük bir sabırla soruşturma kumpası kurmaya başlamıştır. Her ne kadar cemaate bağlı milletvekilleri bulunsa dahi, etkin konumda olacak kadar sayısal yeterliliğe sahip değillerdi. Bu nedenle cemaat, bir dönem Fenerbahçe Futbol klübünü ele geçirmek için kurmuş olduğu kumpas gibi, iktidar partisinin başına da dilediği idareyi geçirmek için kumpas kurmaya karar vermiştir.”