Washington ve Tel Aviv Suudi Arabistan'a Karşı Çıkıyor

Washington ve Tel Aviv, Riyad'ın normalleşme koşullarına karşı çıkıyor

Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bir anlaşmaya varılabileceğine dair yaygın söylentilere rağmen Tel Aviv, Riyad'ın Joe Biden hükümeti ile yaptığı müzakerelerde açıkladığı şartlara karşı çıkıyor.

Bazı İsrailli kaynaklar İbrani gazetesi Haaretz'e Riyad'ın koşullarının bir normalleşme anlaşması imzalamayı zorlaştırdığını ve Filistinlilerin işgal altındaki topraklardan Hac'a (Tel Aviv'den Riyad'a direkt uçuşlarla) yolculuğunu aksatabileceğini söyledi.

Bu kaynaklar, Riyad ile Tel Aviv arasında Filistinli hacıların doğrudan Mekke'ye gitmesine izin vermek gibi güven inşa eden ilişkiler kurmanın bile iki taraf arasındaki farklılıklar nedeniyle pek olası görünmediğine inanıyor.

Üst düzey bir İsrailli yetkiliye göre, Suudi talepleri arasında Riyad'ın gelişmiş Amerikan silahlarına erişimi ve Tel Aviv'in karşı çıktığı Riyad'ın "sivil nükleer programı" konusunda Washington'un anlaşması yer alıyor. Çünkü Suudi Arabistan'ın gelişmiş silahlar edinmesi, "İsrail'in bölgedeki askeri üstünlüğünü" yok ediyor. Ayrıca Suudi Arabistan'ın "sivil nükleer programı", İsrail'in gözünde "Suudi nükleer silahlarının geliştirilmesinin başlangıcı" olarak görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, sonuçlarından aşırı derecede korktukları için buna karşı çıkıyor.

Yine de İsrailli yetkili, Biden'ın gelecek yılki seçim kampanyasında sunmak için bir başarı aradığını, ancak Suudi Arabistan'ın nükleer programı pahasına bir normalleşme anlaşmasına varılmasının "Biden için sorun olacağını" söyledi.

Daha önce, Siyonist "Israel Hum" gazetesi bir Amerikalı yetkiliden alıntı yaptı ve Riyad hükümetinin ABD ile müzakerelerde Siyonist işgalle ilişkileri normalleştirmek için dört ön koşul öne sürdüğünü ortaya çıkardı: barışçıl bir nükleer programa sahip olma hakkı, Amerika ile savunma ilişkilerinin artırılması, Amerika ile ticaretin güçlendirilmesi ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Washington'a yönelik eleştirilerin durdurulması.

Salı günü önde gelen bir İsrailli yetkili, ABD'nin arabuluculuğunda Suudi Arabistan ile diplomatik açılım olasılığını hafife aldı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Riyad ile Washington arasındaki müzakerelerde herhangi bir ilerlemeden haberdar olmadığını söyledi.

Daha önce Mart ayında New York Times haberinde, Joe Biden yönetimiyle ilişkileri gerginleşen Riyad'ın, İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için Suudi Arabistan'a Amerikan savunma teçhizatı satışının artması şartı koyduğu duyurulmuştu.

Suudi yetkililer bunu doğrulamadı, ancak İsrail'in İç Güvenlik Danışmanı Tsahi Hangbi Salı günü yaptığı bir röportajda Suudilerin şartlarını üçlü diplomasinin bir parçası olarak ABD'ye dikte ettiğini söylediği için bunu doğrulamış göründü. artık Amerika için bir sorun haline geldi.

İsrail Ordu Radyosu ile yaptığı bir röportajda şunları söyledi: Bunu, önümüzdeki belirsiz alanda olabildiğince açık olması için söylüyorum. Şu anda Suudi ve Amerikan karar organlarında neler olup bittiğini gerçekten bilmiyoruz.

Kaynak:TEVHİDHABER

Ortadoğu Haberleri

Siyonist Medyadan Flaş Boykot İtirafı!
Filistin Direniş Gruplarından Ortak Toplantı
Siyonist İşgalciler Katar'dan Memnun Değil! Siyonist Basın Şok Gelişmeyi Duyurdu!
İşgalci Bezalel Smotrich: Gazze'yi Tamamen Yok Edin
İşgal Medyası: Netanyahu’ya Tutuklama Kararı Çıkabilir