Osmanlı benzetmesi

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesinin, "Osmanlı dönemini" çağrıştırdığını yazdı.

TBMM'nin şu saatlerde Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderme kararını görüştüğünü bildiren AFP haberinde, karar çıktığı takdirde Türk birliğinin, Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya Savaşı'nın sonunda Lübnan'ı kaybettiğinden bu yana ülkeye gidecek ilk Türk askeri kuvveti olacağına dikkat çekti.


Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesinin, "Osmanlı dönemini" çağrıştırdığını yazdı. TBMM'nin şu saatlerde Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderme kararını görüştüğünü bildiren AFP haberinde, karar çıktığı takdirde Türk birliğinin, Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya Savaşı'nın sonunda Lübnan'ı kaybettiğinden bu yana ülkeye gidecek ilk Türk askeri kuvveti olacağına dikkat çekti.

1516'da Osmanlılar'ın Lübnan'ı topraklarına kattığı hatırlatılan haberde, 19. yüzyılda İmparatorluğun çökmeye başladığı, bölgede asayişin tekrar sağlanması için Fransa'nın 1860 yılında Lübnan'a binlerce asker gönderdiği belirttildi. Osmanlılar'ın Lübnan topraklarındaki hakimiyetini, imparatorluğun 1. Dünya Savaşı sonunda parçalanmasıyla yitirdiğine işaret eden AFP, Osmanlı İmparatorluğu'nun savaş sonunda paylaşılarak "Avrupa'nın hasta adamı" diye nitelendirildiğini, Lübnan ve diğer Arap ülkelerinin de Fransız mandası altına girdiğini kaydetti. Haber ajansı, 88 yıl sonra bugün ise, önerilen bu konuşlanmanın Türkiye'de pek çok protestolara neden olduğuna dikkat çekti.

Lübnan'da bulunan Ermeni azınlığın, Türk destek gücünün ülkeye gelmesini istememesine de değinen haberde, sözde Ermeni soykırımının Avrupa Birliği tarafından "soykırım" olarak tanındığı, Türkiye'nin ise bu nitelendirmeyi reddettiğine yer verildi.

Ortadoğu Haberleri

Suriye’de İlk Yahudi Derneği Kuruldu
Batı Şeria'da İşgalci Yerleşimciler Baskın Düzenledi.
İran ve Rusya’dan Karadeniz ve Süveyş’e alternatif rota
İşgalci Ben Gvir’den İnsanlık Dışı Öneri: Timsahlarla Çevrili Hapishane
Condor Operasyonu: Uluslararası Cinayet Örgütü