Katar, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik savaşını sona erdirmek amacıyla Tahran’a yeni bir anlaşma taslağı sundu. Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir yetkili, İran’ın taslağı değerlendirdiğini ve hafta sonuna kadar yanıt vermesinin beklendiğini açıkladı.
Reuters’a konuşan yetkili, taslağın pazar günü Katarlı arabulucular tarafından İran’a iletildiğini belirtti. Yetkili, Tahran’da pazar günü yapılan görüşme öncesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bu hafta İran’a yönelik saldırıları yeniden başlatabileceği yönünde endişeler bulunduğunu da aktardı.
İran, Katar’dan Tahran’ın bölgesel güvenlik konusunda iyi niyet göstermesi gerektiği yönünde yapılan açıklamalara tepki gösterdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Mahmud Meliki, Katar Dışişleri Bakanlığı Medya ve İletişim Dairesi Direktörü İbrahim Sultan Haşimi’nin açıklamalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Tahran’da İran, Pakistan, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın üst düzey yetkililerinin katılımıyla düzenlenen dörtlü toplantının, İran’ın bölge ülkelerinin ortak çıkarlarını gözeten sorumlu yaklaşımını ve iyi niyetini ortaya koyduğunu belirten Meliki, Katar dahil bölgedeki tüm ülkelerin de politikalarında iyi niyet göstermelerini beklediklerini ifade etti.
Meliki, “İran, bölge ülkelerinin iyi komşuluk ilkesine uymalarını ve özellikle saldırgan tarafların İran’a yönelik askeri saldırılarında kendi topraklarını ve imkanlarını kullanmalarına izin vermek gibi girişimleri tekrarlamaktan kaçınmalarını bekliyor. Katar, arabuluculuk şartlarının gerekliliklerine bağlı kalmalı” dedi.
Katar Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Haşimi ise salı günü Doha’da düzenlediği basın toplantısında, İran’ın bölgesel güvenlik sisteminin oluşturulmasına ilişkin olumlu açıklamalar yaptığını ancak bu konuda iyi niyet göstermesi gerektiğini söylemişti.
Haşimi, arabuluculuk girişimlerinin başarıya ulaşması için İran’ın Körfez ülkelerine yönelik tehditlerine son vermesinin önemini vurgulamıştı.
Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Moskova'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi.