İşgalci İsrail Tarım Bakanlığı: Sebze-Meyvede Türkiye 1. sırada

İşgal rejimi İsrail'in Tarım Bakanlığı, Gazze Savaşı'nın başladığı 7 ekimden bu yana geçen sürede, siyonist rejime sebze-meyve ihracatı yapan ülkeleri sıraladı. İlk sırada Türkiye ve Ürdün yer aldı.

Bakanlığın verileri, 8 Ekim 2023'ten 11 Şubat 2024'e kadar en fazla ürünü Türkiye ve Ürdün'den ihraç eden şirketlerin olduğunu ortaya koydu.

"Arabi Post" tarafından yürütülen basın araştırmasına göre Gazze savaşının başlangıcından bu yana şirketleri İsrail'e sebze ve meyve tedarik eden ülke sayısı 24. Bu şirketler aynı zamanda Mescid-i Aksa Tufanı sonrasında boşaltılan Gazze çevresindeki yerleşim birimlerinde tarım sektörünün zarar görmesi ve binlerce işçinin işsiz kalması sonrasında yaşanan tarımsal gıda güvenliği krizinin çözümüne de katkı sağladı. Ürün kıtlığından kaynaklanan yüksek fiyatların etkisinin hafifletilmesi bunların başında geliyor.

Rapora göre, Türkiye ve Ürdün'den şirketlerin İsrail'e sebze ve meyve ihracatı yaptığı, Tarım Bakanlığı'nın veri tabanında yer alan 22 ülkeden geri kalan şirketlerin ihracatına göre iki katı kadar ihracat yaptığı, iki ülke şirketlerinin ihraç ettiği ihracatın yüzdesinin ise 200 milyon liraya ulaştığı belirtildi.

8 Ekim-11 Şubat tarihleri arasında İsrail'e gelen meyve sebze ihracatının ton sayısı 119.715 ton olurken, bunun 65.410 tonu Türkiye ve Ürdün'den geldi.

Türk firmaları tek başına 39 bin 713 ton sebze ve elma ihraç ederken, Ürdünlü firmalar ise 25 bin 697 ton çeşitli sebze ihracatı gerçekleştirdi. Veriler, savaşın başlangıcından bu yana bu ürünleri en fazla ihraç eden 6 ülkenin şöyle olduğunu gösteriyor: Türkiye, Ürdün, Hollanda, İtalya, Fransa ve Çin.

Tarım Bakanlığı verilerinin analizi, Türk şirketlerinin ihracatının Ekim 2023'ten Şubat 2024'e kadar olan aylarda aylık ihracat oranında hafif bir artış kaydettiğini gösteriyor.

Ortadoğu Haberleri

İran: Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki petrol tesislerini vuracağız
İran’da yargıdan birlik ve direniş vurgusu: Halk ve cephe birlikte zafer yazıyor
Devrim Muhafızları şehadeti duyurdu
İran Devrim Muhafızları: “Sadık Vaat 4” Operasyonunun 59. Dalgası Başarıyla Gerçekleştirildi
İran Devrim Muhafızları, “Sadık Vaat 4”ün 58. dalgasını başlattı