Uluslararası Af Örgütü, Hindistan’daki şirketlerin 7 Ekim 2023 ile 30 Kasım 2025 tarihleri arasında İsrail işgal ordusuna toplam 2 bin 596 silah ve mühimmat sevkiyatı gerçekleştirdiğini ortaya koyan bir araştırma yayımladı.
“Made in India: İsrail’e Silah ve Mühimmat Tedariki” başlıklı raporda, Yeni Delhi yönetiminin silah ihracatını sürdürmesinin Hindistan’ı Gazze Şeridi’nde devam eden soykırıma doğrudan ortak olma riskiyle karşı karşıya bıraktığı ve uluslararası hukukun ihlaline yol açabileceği belirtildi.
YÜZ BİNLERCE SİLAH VE PATLAYICI GÖNDERİLDİ
Araştırmacılar, askerî amaçlı en az 390 bin 516 hafif silah parçası ile 564 bin 970 adet patlayıcı mühimmatın Hindistan’dan İsrail’e ihraç edildiğini tespit etti.
Sevk edilen mühimmat arasında İsrailli savunma şirketi Elbit Systems için üretilen 155 milimetrelik yüksek patlayıcılı top mermilerinin yanı sıra SkyStriker tipi kamikaze insansız hava araçlarında kullanılan patlayıcı savaş başlıklarının da bulunduğu bildirildi.
Raporda ayrıca İsrail ordusunun başlıca tedarikçilerine ulaştırılmak üzere 298 zırhlı araç parçasının gönderildiği kaydedildi. İhracatı gerçekleştiren kuruluşlar arasında tamamen Hindistan hükümetinin mülkiyetinde bulunan ve devlet tarafından işletilen üç şirketin de yer aldığı açıklandı.
“HİNDİSTAN RİSKLERDEN HABERSİZ OLDUĞUNU İLERİ SÜREMEZ”
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararları göz önüne alındığında Hindistan makamlarının söz konusu risklerden habersiz olduklarını ileri süremeyeceklerini vurguladı.
Örgüt, Yeni Delhi yönetimine Hindistan’dan İsrail işgal ordusuna yapılan bütün silah, mühimmat ve silah parçası ihracatını derhâl ve kapsamlı biçimde durdurma çağrısında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü ayrıca Hindistan’ın yasal düzenlemelerini uluslararası standartlarla uyumlu hâle getirmek amacıyla Silah Ticareti Antlaşması’na taraf olmasını istedi.
Raporda, yeni suçların işlenmesini önlemek için çatışmanın bütün taraflarına yönelik kapsamlı ve küresel bir silah ambargosu uygulanması çağrısı da yapıldı.