George Bush denemenin, Kuzey Kore için kötü sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.
Bush ülkesinin yanı sıra Rusya, Çin ve Japonya'nın da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye karşı sert bir karar alması gerektiği yönünde hemfikir olduğunu belirtti.
Amerikan Başkanı kararla; Kuzey Kore'nin nükleer programına son verilmesi, programı geliştirmesine yardımcı olacak mali işlemlerin engellenmesi ve Pyongyang'ın nükleer teknoloji ithalinin önlenmesi gerektiği kanısında.
George Bush Kuzey Kore'ye saldırma niyetleri olmadığını, sorunu diplomatik yollardan çözmek istediklerini söyledi.
Ancak Bush, Japonya ve Güney Kore'ye verdikleri güvenlik garantilerinin de, ihtiyaç duyulduğu takdirde hala yürürlükte olduğunu hatırlattı.
Japonya BM'yi beklemedi
Öte yandan Japonya da Kuzey Kore'ye tek taraflı olarak yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.
Yeni yaptırımlar arasında, Kuzey Kore gemilerinin Japon limanlarına girişinin engellenmesi ve Kuzey Kore'den ürün ihracının yasaklanması da var.
Japonya'yla Kuzey Kore arasındaki ticaret hacmi yılda yaklaşık 180 milyon dolar.
New York'da da bugün yeniden bir araya gelen Birleşmiş Milletler yetkilileri ise Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kore'ye sert yaptırımlar uygulanmasını öngören karar taslağını görüşüyor.
Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da Kuzey Kore'ye, yeni denemelerle gerilimi artırmama çağrısı yaptı.
Kuzey Kore daha önce Amerika'nın, üst düzey bir yetkilinin ifadesiyle "düşmanca tavrını" sürdürmesi halinde, yeni nükleer denemeler yapabileceği tehdidinde bulunmuştu.
Bush'tan 'kötü sonuç' uyarısı
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, Kuzey Kore'nin önceki günkü nükleer denemesinin, uluslararası barış ve güvenlik için tehdit oluşturduğunu söyledi.
Ortadoğu Haberleri
Suriye’de İlk Yahudi Derneği Kuruldu
Batı Şeria'da İşgalci Yerleşimciler Baskın Düzenledi.
İran ve Rusya’dan Karadeniz ve Süveyş’e alternatif rota
İşgalci Ben Gvir’den İnsanlık Dışı Öneri: Timsahlarla Çevrili Hapishane
Condor Operasyonu: Uluslararası Cinayet Örgütü