Ben Gevir: Filistinli kadınlar acı çekmeli, idam yasası gelmeli

Siyonist İsrail İç Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyinde bulunan Damon Cezaevi'nde Filistinli kadın mahkumların gözaltı koşullarıyla alay etti ve idam cezasının uygulanması için baskı çağrısında bulundu.

Mehr Haber Ajansı’nın El Cezire’ye dayandırdığı habere göre Ben-Gvir, Perşembe günü Hayfa yakınlarındaki Damon Cezaevi'nin kadın koğuşlarını ziyaret etti. İsrail'in 14. Kanalı'nın aktardığına göre, ziyaret sırasında bir mahkuma gözaltı koşullarını soran Ben-Gvir, mahkumun "koşullar çok zor" cevabı üzerine, "Terörizm acı çekmeli ve mutlu olmamalıdır" ifadesini kullanarak mevcut durumu doğal karşıladığını öne sürdü.

Tutukluların şikayetlerine rağmen cezaevindeki genel durumdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ben-Gvir, mahkumlara yönelik idam cezasının uygulanmasına ilişkin ise önemli bir açıklamada bulundu. Bu yasanın daha önce Knesset'te (İsrail Meclisi) kabul edildiğini hatırlatan Bakan, ancak kendi değerlendirmesine göre infazı haklı çıkaracak bir vakanın henüz kaydedilmediğini söyledi.

Söz konusu idam yasası, geçen Mart ayında İsrail Meclisi tarafından onaylanmıştı. Bu adım, Filistinli tutuklular üzerindeki olası hukuki ve insani sonuçları nedeniyle başta uluslararası toplum olmak üzere geniş eleştirilere hedef olmuştu.

Hayfa yakınlarında konuşlu bulunan Damon Cezaevi, "güvenlik" suçlamasıyla yargılanan Filistinli kadınların tutulduğu ana merkezlerden biri olarak biliniyor. Ben-Gvir’in bu ziyareti ve sarf ettiği ifadeler, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yönelik muamele ve gözaltı koşullarına dair eleştirilerin sürdüğü bir süreçte gündeme geldi.

Ortadoğu Haberleri