Bekayi: Siyasi mücadele, askerî mücadeleyi tamamlıyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran müzakere heyetinin sahayı terk etmeyeceğini belirterek, “Silahlı kuvvetlerde füzeleri ateşleyenler nasıl mevzilerini bırakmıyorsa müzakere heyeti de görevini bırakmayacaktır” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, düzenlediği basın toplantısında ülkesinin diplomatik ve askerî mücadelesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bekayi, İran müzakere heyetine de silahlı kuvvetlere verilen desteğin gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Müzakere heyetimize, silahlı kuvvetlerimize verdiğimiz desteğin benzerini vermeliyiz. Çünkü siyasi süreç, askerî süreci tamamlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Washington ile yapılması muhtemel herhangi bir müzakerenin İran’ın millî çıkarlarını gözetmesi gerektiğini vurgulayan Bekayi, son birkaç gün içerisinde arabulucular aracılığıyla Tahran’a çeşitli mesajların iletildiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin Doha ziyaretine de değinen Bekayi, “Arabulucular şu anda aktif şekilde çalışıyor. Bazı fikirler gündeme getirildi ve biz de bunlar üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“Müzakerelerde hiçbir zaman taviz vermedik”

İranlı müzakerecilerin kandırıldığı yönündeki iddiaları reddeden Bekayi, müzakerelerin aynı zamanda bir baskı mekanizması olarak kullanıldığını söyledi.

Bekayi, “İranlı müzakerecilerden hiçbiri kandırılmadı. Müzakereler bir baskı aracıdır ancak biz müzakerelerde hiçbir zaman taviz vermedik” ifadelerini kullandı.

İşgalci ABD’nin İran’daki sivil altyapıyı hedef aldığını belirten Bekayi, bunun Washington yönetiminin saldırgan ve suç teşkil eden tutumunu ortaya koyduğunu söyledi.

ABD’nin sağlık kuruluşları ile tıbbi merkezlere yönelik saldırılarını kınayan Bekayi, Washington’ın mutabakat zaptındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve bunun hiçbir gerekçesinin bulunmadığını ifade etti.

“İran parçalanabilecek adalardan oluşmuyor”

İran’ın temel hedefinin ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak olduğunu söyleyen Bekayi, şöyle konuştu:

“İran, parçalanabilecek birbirinden kopuk adalardan oluşmuyor. Ülkemiz güneyinden kuzeyine kadar birbirine bağlı ve bütünlük içerisindedir.”

ABD’nin İran’ın güvenliğini sarsmak amacıyla altyapıyı hedef aldığını belirten Bekayi, Washington’ın bu hedefinde başarılı olamayacağını söyledi.

ABD’nin bölgeyi kapsamlı bir savaşa sürüklediğini ifade eden Bekayi, savaşın yayılmasından Washington yönetiminin sorumlu olduğunu vurguladı.

İran, ABD’yi hukuken hesap vermeye zorlayacak

Beyaz Saray’a ulaşan bilgi ve raporların büyük ölçüde yanıltıcı olduğunu söyleyen Bekayi, ABD yönetimine haberleri ve yapay zekâyla üretilen görüntüleri doğrulama çağrısında bulundu.

Bekayi, İran’ın sivillere karşı işlenen suçlar nedeniyle ABD’yi hukuk önünde hesap vermeye zorlamak için çalışacağını belirterek, “Bu savaşı başlatan kişi sağlıklı düşünemeyen biridir” dedi.

İran’ın savaş istemediğini ancak kendisine dayatılan savaşa karşı mücadele etmek zorunda kaldığını dile getiren Bekayi, “Barışın sağlanabilmesi için savaşmak zorundayız. Savaş bize dayatıldı ve ülkemizin en önemli şahsiyeti başta olmak üzere çok büyük fedakârlıklar yaptık” ifadelerini kullandı.

“İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki egemenliği tartışılamaz”

Hürmüz Boğazı’nın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bekayi, bu konuda Umman Sultanlığı ile koordinasyon sağlanması gerektiğini söyledi.

Bekayi, “İran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki egemenliği hiçbir şekilde tartışmaya açık değildir. Bu konudaki kararlılığımız tamdır” dedi.

İspanya’nın Dünya Kupası’nı kazanmasını da kutlayan Bekayi, İspanya’nın işgalci İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım savaşına karşı çıktığını hatırlattı. İran’ın Arjantin halkına karşı herhangi bir olumsuz tutumunun bulunmadığını belirten Bekayi, turnuvanın yoğun biçimde siyasallaştırıldığını ve ABD’de İran Millî Takımı’na yönelik çeşitli engellemeler yaşandığını söyledi.

Ortadoğu Haberleri

İran'da patlama sesi duyuldu