Arakçi'den ABD Açıklaması: Diyalog İçin Olumlu Bir Adım!

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'ın gönderdiği mektubun değerlendirildiğini belirterek Washington'ın diyalog girişimini olumlu karşıladıklarını açıkladı. İran heyetinin Katar'da temaslarını sürdürdüğünü duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD ile devam eden diplomatik temaslara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Arakçi, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance tarafından Tahran'a gönderilen mektubun İran yönetimi tarafından üst düzey toplantılarda incelendiğini söyledi.

Washington yönetiminin yeniden diyalog kanallarını açma girişimini değerlendiren Arakçi, bu yaklaşımı "olumlu bir adım" olarak nitelendirdi.

Ancak İran'ın mevcut aşamada Amerikalı yetkililerle doğrudan görüşme planlamadığını vurgulayan Arakçi, müzakere sürecinin ilerlemesinin Tahran'ın belirlediği şartların karşılanmasına bağlı olduğunu ifade etti.

İran Heyeti Katar'da Görüşmelerini Sürdürüyor

Arakçi, İran'dan bir heyetin arabulucularla görüşmeleri sürdürmek üzere Katar'ın başkenti Doha'ya gittiğini doğruladı.

İran Dışişleri Bakanı, yardımcılarından birinin Katar'da bulunduğunu ve diplomatik istişarelere devam ettiğini belirtti.

Katar ve Pakistan'ın arabuluculuk faaliyetlerinin sürdüğünü kaydeden Arakçi, nükleer dosya ve Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına ilişkin önerilerin değerlendirildiğini bildirdi.

İran'ın talepleri arasında yaptırımların kaldırılması, petrol ihracatına yönelik muafiyetlerin yeniden uygulanması, dondurulan İran varlıklarının serbest bırakılması ve bölgedeki ABD askerî varlığının azaltılması bulunuyor.

Mücteba Hamaney'den Saldırılara Karşılık Talimatı

Diplomatik temasların devam ettiği bir dönemde İran lideri Mücteba Hamaney, ülkenin üst düzey askerî komutanlarına yönelik açıklamasında yeni saldırı ihtimaline karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Hamaney, İran'a yönelik herhangi bir saldırı durumunda silahlı kuvvetlerin coğrafi sınırlamalara bağlı kalmadan hızlı ve etkili karşılık vermeye hazır olması talimatını verdi.

İran yönetimi, diplomatik çözüm arayışları devam ederken askerî hazırlıkların da sürdürüleceğini belirtti.

Keşm Adası Açıklarında Balıkçı Teknelerine Saldırı İddiası

Öte yandan İran basını, Basra Körfezi'ndeki Keşm Adası açıklarında iki balıkçı teknesinin insansız hava aracıyla hedef alındığını duyurdu.

Hürmüz Boğazı'nda Bir Tanker Daha Alev Aldı

Bölgedeki gerilimi artıran bir diğer gelişme ise Hürmüz Boğazı'nda yaşandı.

İran Deniz Kuvvetleri, boğazın doğusundaki tehlikeli ve girişe kapalı bölgede seyreden bir petrol tankerinin deniz mayınlarına çarparak alev aldığını açıkladı.

Tahran yönetimi, ticari gemilerin ve petrol tankerlerinin deniz güvenliği uyarılarına uyması gerektiğini vurguladı.

Ortadoğu Haberleri