Anket: Amerikalıların yüzde 68’i Trump’ın İran savaşını yönetmede ağır başarısızlığa uğradığını düşünüyor

Massachusetts Üniversitesi'nin yaptığı bir anket, Amerikalılar arasında Trump yönetiminin İran'a karşı yürüttüğü savaştan duyulan yaygın hayal kırıklığını gösteriyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesi tarafından 21-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen yeni bir kamuoyu araştırması, Amerikalılar arasında Başkan Donald Trump’a, İran’a karşı yürüttüğü savaşa ve savaşın günlük yaşamlarına doğrudan yansıyan ekonomik sonuçlarına yönelik derin bir hayal kırıklığı bulunduğunu ortaya koydu.

“Informed Comment” sitesinde yayımlanan makalede yer alan analize göre, Trump’a ve savaşına medya desteği sağlama girişimleri kamuoyunu yönlendirmede ağır bir başarısızlığa uğradı.

Analizde, CBS televizyon ağının satın alınarak saygın bir haber kurumu niteliğinin ortadan kaldırılması girişimleri ile Rupert Murdoch’a ait News Corp bünyesindeki Fox News ve Wall Street Journal gibi medya kuruluşlarının Trump ve savaş lehine yürüttüğü yayınların Amerikan kamuoyunu yanıltmakta başarısız olduğu belirtildi.

Netanyahu’nun medya kampanyası da Amerikan kamuoyunu ikna edemedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yoğun medya görünürlüğünün ve kamuoyunu savaşın gerekliliğine ikna etme çabalarının da Amerikalıların tutumunu değiştirmeyi başaramadığı ifade edildi.

Aksine, söz konusu girişimlerin Amerikalıların çoğunda İsrail hükümetiyle ekonomik ve askeri ilişkilerin kesilmesi gerektiği yönündeki kanaati güçlendirdiği belirtildi.

Yüzde 68: Trump İran savaşını yönetmede başarısız oldu

Ağırlıklandırılmış örnekleme dayanan anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 68’i Trump’ın İran’a karşı yürütülen savaşı yönetmede ağır bir başarısızlık gösterdiğini düşünüyor.

Katılımcıların:

  • Yüzde 55’i Trump’ın performansını “son derece kötü”,
  • Yüzde 13’ü ise “pek iyi değil”

şeklinde değerlendirdi.

Savaşın kendisine ilişkin tutumda ise katılımcıların yüzde 54’ü savaşa güçlü ya da orta düzeyde karşı olduğunu bildirdi.

Katılımcıların yüzde 20’si net bir görüş belirtmezken, bu sonuç yaklaşık her dört Amerikalıdan üçünün savaşa karşı olduğunu veya savaşı desteklemediğini ortaya koydu.

Buna karşılık katılımcıların yalnızca yaklaşık dörtte biri, Washington’ın bu savaşa girmesi gerektiğini ve ABD’nin savaştan galip çıktığını düşünüyor.

“Her dört Amerikalıdan yalnızca biri Trump’ın İran politikasını başarılı buluyor”

Üniversitede doçent ve anketin sorumlu yöneticisi Raymond La Raja, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Amerikalılar İran meselesi söz konusu olduğunda Trump’a son derece olumsuz bakıyor.”

La Raja, her dört Amerikalıdan yalnızca birinin Trump’ın İran dosyasını iyi yönettiğini düşündüğünü belirtti.

Araştırma ayrıca, Trump’ın “Amerika’yı Yeniden Büyük Yap” (MAGA) sloganını destekleyen sert çekirdek tabanı ile Amerikan toplumunun geri kalanı arasındaki gerçek ayrışmanın giderek daha da büyüdüğünü ortaya koydu.

Yüzde 64 Trump’ın müttefiklerle ilişkilerini kötü yönetiyor

Uluslararası ittifakların ve dış politikanın yönetimi konusunda da katılımcıların yaklaşık üçte ikisi Trump’a olumsuz not verdi.

Ankete katılanların yüzde 64’ü Trump’ın ABD’nin müttefikleriyle ilişkilerini kötü yönettiğini belirtti.

Katılımcıların:

  • Yüzde 52’si Trump’ın bu konudaki performansını “hiç iyi değil”,
  • Yüzde 12’si ise “pek iyi değil”

şeklinde değerlendirdi.

Yüzde 80: İran savaşı benzin ve gıda fiyatlarını artırdı

Anketin ekonomik sonuçlara ilişkin bölümü de Trump yönetimi açısından olumsuz bir tablo ortaya koydu.

Katılımcıların yüzde 80’i İran’a karşı yürütülen savaşın benzin ve gıda fiyatlarını doğrudan artırdığını söyledi.

Ayrıca katılımcıların yüzde 75’i Trump’ın enflasyonu yönetme biçimini onaylamadığını ifade etti.

Bunların:

  • Yüzde 57’si Trump’ın enflasyon yönetimini “hiç iyi değil”,
  • Yüzde 18’i ise “pek iyi değil”

olarak değerlendirdi.

Trump’ın ekonomiyi “çok iyi” yönettiğini düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 7’de kaldı.

İran savaşı Trump’ın desteğini sert biçimde düşürdü

Trump’ın kamuoyu desteğinin, geçen yıl Beyaz Saray’a dönüşünün ardından yüzde 50’nin biraz altında bulunan destek oranına kıyasla bu yıl ciddi biçimde gerilediği belirtildi.

Bu düşüşün, Trump’ın İsrail ile koordinasyon içinde İran’a saldırılar düzenlenmesi emrini vermesinin ardından belirginleştiği ifade edildi.

Ortadoğu Haberleri

İşgal ordusu, Gazze Şeridi'nde 10 balıkçıyı alıkoydu!