Abu Dabi’de Gazze Trafiği: Dahlan İsmi Yeniden Masada

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun aktardığına göre, Şabak Başkanı David Zini, son Abu Dabi ziyareti sırasında Fetih Hareketi’nin eski isimlerinden Muhammed Dahlan ile görüştü

Görüşmede, Gazze Şeridi’nde savaş sonrası döneme ilişkin siyasi ve güvenlik düzenlemelerinin ele alındığı belirtildi.

Uzun yıllardır Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan Dahlan’ın, Filistin topraklarından ayrıldıktan sonra burada ikamet ettiği, daha önce ise Gazze’de Önleyici Güvenlik Teşkilatı’nın başında bulunduğu hatırlatıldı.

Bu temasların, uluslararası basında yer alan ve özellikle Wall Street Journal’da yayımlanan haberlerle aynı döneme denk geldiği kaydedildi. Söz konusu haberlerde, ABD, İsrail ve bazı Arap ülkelerinden yetkililerin Dahlan’ın adını, savaş sonrası Gazze yönetimi için “öne çıkan adaylardan biri” olarak gündeme getirdiği ifade edildi.

Öte yandan Abu Dabi’de, İsrailli isimleri de kapsayan siyasi hareketliliğin arttığı belirtiliyor. Daha önce eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de aralarında bulunduğu bazı İsrailli isimlerin BAE’de temaslarda bulunduğu aktarılmıştı.

Ayrıca Mossad Başkanı David Barnea’nın da son dönemde BAE’ye birden fazla gizli ziyaret gerçekleştirdiği ve bu ziyaretlerin “ortak güvenlik koordinasyonunu güçlendirme” amacı taşıdığı ifade edildi.

HAMAS KARŞITI

ABD ve İsrail’le kurduğu tartışmalı ilişkilerle gündeme gelen Muhammed Dahlan, İsrail’in Gazze’ye yönelik işgal süreci boyunca attığı siyasi adımlarla bölgedeki etkisini artırmaya çalıştı.

Dahlan’ın, kendi kontrolündeki silahlı yapı için Hamas ve diğer İslami gruplara karşı kullanılmak üzere ABD ve İsrail’den destek ve silah temin ettiği yönündeki iddialar ise uzun süre tartışma konusu oldu.

İsrail’in 2005 yılında Gazze’den çekilmesinin ve 2006 seçimlerinde Hamas’ın zafer kazanmasının ardından Dahlan, Fetih içinde Hamas’a karşı sert ve kanlı bir mücadele hattının öne çıkan aktörlerinden biri olarak gösterildi.

ABD merkezli Vanity Fair dergisi de Hamas’ın 2006’daki seçim zaferinden sonra Washington yönetiminin Hamas’ı iktidardan uzaklaştırmaya yönelik planlarında Dahlan’ın merkezi bir rol oynadığını yazdı.

ABD ve İsrail ile "şüpheli" ilişkiler geliştiren Dahlan, İsrail'in Gazze'deki işgali boyunca kanlı siyasi hamlelerle pozisyonunu güçlendirmeye devam etti.

Dahlan'ın "kendi kontrolündeki özel ordusu için Hamas ve diğer İslami gruplara karşı kullanmak üzere ABD ve İsrail'den silah aldığı" iddiaları da büyük yankı uyandırdı.

İsrail'in 2005'te Gazze'den çekilmesi ve 2006'daki seçimlerin Hamas'ın zaferiyle sonuçlanmasının ardından Dahlan, Fetih saflarında Hamas'a karşı "kanlı ve kirli bir kampanya" başlattı.

ABD merkezli "Vanity Fair" dergisi, Hamas'ın 2006'daki seçim zaferi sonrasında Washington yönetiminin Hamas'ı iktidardan uzaklaştırmak için hazırladığı komplonun merkezinde Dahlan'ın olduğunu ifade etti.

Ortadoğu Haberleri