Bugün (Cuma) yayımlanan bir kamuoyu araştırması, Filistinlilere sempati duyan Amerikalıların sayısının, işgalci ABD’deki İsrail yanlısı kesimlere kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu durum, Gallup’un bu eğilimi ölçmeye başladığı tarihten bu yana ilk kez yaşandı.
Gallup’a göre bu değişim, Amerikalıların yirmi yılı aşkın süredir İsrail’i belirgin farkla tercih ettiği bir dönemin ardından geldi.
Ankete göre Amerikalıların yüzde 41’i Filistinlilere sempati duyduğunu belirtirken, yüzde 36’sı İsraillilere sempati duyduğunu ifade etti.
Bu tablo, yalnızca bir yıl önce İsraillilerin açık ara önde olduğu verilerle çelişiyor. Geçen yıl sempati oranı İsrailliler için yüzde 46, Filistinliler için ise yüzde 33 olarak ölçülmüştü. Financial Times’a göre, son 24 yıl boyunca İsrailliler ABD kamuoyunda genellikle çift haneli farkla önde yer aldı.
Raporda, “2001’den 2025’e kadar İsrailliler, Orta Doğu bağlamında Amerikalıların sempatisinde sürekli çift haneli bir üstünlük sağladı” ifadelerine yer verildi.
Ankete katılan Demokratların büyük çoğunluğu Filistinlilere İsraillilerden daha fazla sempati duyduğunu belirtirken (yüzde 65’e karşı yüzde 17), bu genel değişimde bağımsız seçmenlerin eğilimindeki kayma da etkili oldu. Bağımsız seçmenlerin yüzde 41’i Filistinlileri tercih ettiğini, yüzde 30’u ise İsraillileri tercih ettiğini ifade etti.
Geçen yıl ise bağımsız seçmenler İsraillileri yüzde 42’ye karşı yüzde 34 oranında tercih ediyordu.
Gallup’un bulgularına göre Cumhuriyetçiler arasında İsraillilere yönelik sempati oranı da 2024’ten bu yana 10 puan gerileyerek 2004’ten bu yana en düşük seviyeye indi.