Abbas Yönetimine Sert Tepki: “İşbirlikçi Hain Çizgi Gazze’ye Dayatılıyor”

Fetih Merkez Komitesi’ne seçilen Yaser Abbas’ın Gazze’yi “Filistin meşruiyetine döndürme” sözleri tepki çekti. Eleştirilerde, Abbas yönetiminin direnişi hedef alan “tek silah” dayatmasıyla işbirlikçi ve ihanet çizgisini sürdürdüğü belirtildi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın oğlu Yaser Abbas’ın, Fetih Merkez Komitesi’ne seçilmesinin ardından yaptığı açıklamalar tepkilere neden oldu. Yaser Abbas’ın Gazze Şeridi’ni “Filistin meşruiyetinin kucağına döndürme” sözleri, Ramallah yönetiminin Gazze’ye yönelik yeni bir tasfiye planı olarak değerlendirildi.

Eleştirilerde, Abbas yönetiminin işgale karşı direnişi sahiplenmek yerine, ABD ve işgal rejiminin beklentileriyle uyumlu bir çizgide hareket ettiği belirtilerek, bu tutum “işbirlikçi ve ihanet çizgisi” olarak nitelendirildi.

Yaser Abbas’ın “tek hukuk, tek devlet, tek meşru silah” açıklaması ise Gazze’deki direniş gruplarını hedef alan açık bir mesaj olarak yorumlandı. Bu ifadelerin, Hamas ve İslami Cihad başta olmak üzere direniş güçlerinin silahsızlandırılmasını amaçlayan siyasi bir dayatma olduğu kaydedildi.

Fetih Kongresi’nde Mahmud Abbas’ın yeniden başkan seçilmesi ve oğlu Yaser Abbas’ın Merkez Komite’ye girmesi de “hanedan planı” eleştirilerini beraberinde getirdi. Abbas ailesinin Filistin siyasetinde gücü kendi çevresinde toplama arayışında olduğu belirtilirken, Gazze’ye yönelik açıklamaların da bu planın parçası olduğu ifade edildi.

Gazze’nin yıllardır işgal, abluka ve saldırılara karşı büyük bedeller ödediği vurgulanırken, Ramallah yönetiminin “meşruiyet” söylemiyle direnişi tasfiye etmeye çalışmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Eleştirilerde, Abbas yönetiminin Filistin halkının iradesini temsil etmekten uzaklaştığı, işgal karşısında direniş yerine teslimiyetçi bir çizgi izlediği ve bu nedenle Filistin davasına zarar verdiği ifade edildi.

Ortadoğu Haberleri

İran’da Hava Savunması Alarmı: Qeshm Adası’nda Sistemler Devreye Alındı
Hizbullah’tan İşgalci İsrail’e İHA Operasyonu!
Boykot ne işe mi yarıyor?