Zarif Sistani ile görüşecek

Zarif Sistani ile görüşecek

IŞİD'in Irak'ta saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından Bağdat'a giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Iraklı siyasilerle görüşmelerinin ardından Necef'e gitti. Zarif, Iraklı dini lider Ali Sistani ile bir araya gelecek.

Pazar günü Irak'ın başkenti Bağdat'a giden Zarif Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari ve Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum tarafından Hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar İbadi ile görüşmüştü. Bağdat'taki görüşmelerinin ardından Bağdat'ın güneyindeki Necef'e giden Zarif, Irak'taki Şiiler için en büyük dini otorite sayılan Ayetullah Ali Sistani ile görüşecek. 

Zarif pazar günü Zebari ile görüşmesinin ardından IŞİD'in saldırılarına değinerek, "Suriye ve Irak'taki IŞİD tehdidi, bir dini, mezhebi, bir halkı veya bir ülkeyi temsil etmiyor. Aksine bütün bölgenin karşısındalar. Uluslararası güvenlik için de ciddi bir tehdit oluşturuyorlar" demişti. 

Arap, Kürt, Türkmen ve Irak'taki diğer tüm azınlıkları desteklediklerini dile getiren Zarif, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını ve kalkınmasını desteklediklerini bildirdi. Zarif, iki ülke arasındaki iş birliğinin, sadece Irak ve İran halkının değil, tüm bölge halklarının çıkarına olduğunu savundu.

Nuri Maliki'nin başbakan adaylığından çekilmesini de öven Zarif, Maliki'nin tutumunun, "terörle mücadelede Irak halkına yeni bir kapı açtığını" ifade etti.

Zebari ise, IŞİD, sadece bizim için değil tüm dünya için tehdittir. Dünyanın bu durumdan haberdar olmasından mutluluk duyuyoruz. Herkes şimdi bu tehdidin farkında. Komşu ülkeler de bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirdiler. Dünya, Irak’ın bu savaşı kazanmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansına göre ise, ghükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar İbadi, Zarif ile görüşmesinin ardından IŞİD'e karşı mücadelede uluslararası desteğin gerekli olduğunu belirtmişti.

Uluslararası mücadeleye şartlı destek

İran Dışişleri Bakanı, perşembe günü IŞİD’e karşı verilecek bir uluslararası mücadeleye ancak nükleer programı yüzünden İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması karşılığında destek vereceklerini söylemişti.

İran yönetimi, Irak’ta mezhepçi ve ayrımcı politikalar yürüttüğü gerekçesiyle ülkedeki farklı kesimler tarafından eleştirilen ve yakından görevden ayrılacak olan Başbakan Nuri Maliki’nin en büyük destekçisiydi.

Ancak Tahran daha sonra, Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum’un hükümet kurma görevi için Şii siyasetçi Haydar İbadi’yi seçmesine destek verdi.

IŞİD’in Irak Kürt bölgesine doğru ilerleyişinin ardından Batı ülkelerinden IŞİD’e karşı sesler de yükselmeye başladı.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AA