Zaman Yazarı: AKP Parçalanıyor

Zaman Yazarı: AKP Parçalanıyor

Zaman Gazetesi yazarı Mustafa Ünal bugünkü yazısında, AK Parti'nin aslında tek rakibi kendisi ve kendisiyle kavga ederek parçalanıyor!

Zaman gazetesi yazarı Mustafa Ünal'a göre AK Parti kendi kendini tüketiyor. Ünal "AK Parti zorda" başlıklı yazısında değil Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının Gül'ün bile seçilmesinin riskli olduğunu iddia etti ve parçalanmaya başladığını söyledi.

HAYAL OLDU!

AK Parti, ne yerel seçimlere ne de 2014 kader yılına hazırlıklıymış. Her şey ortada. Süreci değil, süreç AK Parti’yi yönetiyor. AK Parti kendini çok yalnızlaştırdı. Değerli bir yalnızlık değil bu. Rüzgâr karşıdan sert esiyor. Fırtınaya dönüşmek üzere. Yara derin. 17 Aralık prangasıyla yol almak çok zor. Geçen yıl bu vakitler ‘başkanlık sistemini’ tartışıyorduk. Zordu ama ulaşılmaz bir menzil değildi. En azından ‘partili cumhurbaşkanı’ gibi başka formüller mümkündü. Denenebilirdi. Hayal oldu. Ne teoride mümkün ne de pratikte. 6 ay önce Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına kesin gözüyle bakılıyordu. Merak daha çok başbakanın kim olacağı üzerineydi.

BU YOL ÇANKAYA'YA ÇIKMAZ!

Putin-Medvedev modeli konusunda neredeyse konsensüs vardı. Yani Erdoğan Çankaya’ya, Gül Başbakanlığa... Bugün bu formülün gerçekleşme ihtimali çok zayıfladı. Neden? Sadece 17 Aralık’a bağlanamaz. Erdoğan yanlış politikalarla muhalefetini büyütmekle kalmadı, keskinleştirdi. 

Meydanlardaki hali ortada. Bu yol Çankaya’ya çıkmaz. Dün kesin gözüyle bakılan son dönemdeki duruşuyla Cumhurbaşkanı Gül’ün de yeniden seçilmesi riskli hale geldi. Bakmayın meydanların görüntüsüne, mitinglerin gürültüsüne, AK Parti zorda. Üç ay önce 30 Mart seçimlerinde hedef yüzde 50 idi. Bir önceki oranı yakalamaktı. Çıtayı düşürdü. 2009’a geriledi. Yani yüzde 38’e. Oysa sandık her ne kadar yerel yöneticileri belirlese de cumhurbaşkanlığı seçiminin provası olacaktı. Hedef küçüldü. AK Parti’yi ayakta tutacak bir orana düştü. ‘Birinci parti olmak’ telaffuz edilmeye başlandı. Yüzde 50 ile birinci parti hedefi arasında uçurum var. Başbakan ‘üç dönem kuralında’ çok katıydı. Her soruya ‘Hayır, değişmeyecek’ diyerek katı tavır koydu. Parti içinden gelen tazyiklere rağmen esnemedi. Önceki güne kadar. Katı tutumunu yumuşattı. Neden? AK Parti zorda çünkü. ‘Partim isterse kurultaya götürürüm’ dedi. Bu sözüyle kuralın değişmesinden yana olduğunu gösterdi. Partinin omurgasını oluşturan 70 civarında isim ara vermeksizin 4. dönem de milletvekili olabilecek. Üç dönem kuralından dolayı emekliliğe hazırlananlar bakalım virajı nasıl alacak?

KENDİ KENDİNİ TÜKETİYOR 

AK Parti’nin rakibi ne CHP ne MHP’ydi. Bizatihi kendisiydi. Büyük badireleri atlatmak kolaydı. Kendisiyle sınavı ise zor. Şimdi seçim meydanlarında kendisiyle kavga etmekte. Her vurduğu, kendi bünyesinden parçalar koparmakta. Kendi kendini tüketmekte. Zora sokan muhalefet değil, bizzat kendisi...