Yenişafak Kobani'de Neler Gözlemledi

Yenişafak Kobani'de Neler Gözlemledi

Yeni Şafak, IŞİD ve YPG arasındaki çatışmalar bütün şiddetiyle yaşandığı Kobani'ye girdi...

Suriye'nin Kobani kentine ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 34'üncü gününe girdi. Adeta deprem sonrası enkaz ve hayalet şehir görüntüsüne bürünen kentte IŞİD saldırıları devam ediyor. Kentin iç hatlarından çekilen IŞİD hava toplarıyla Mürşitpınar sınır kapısında bulunan YPG mevzilerini hedef aldı.

 

SALDIRILAR İKİNCİ AYINDA

 

Yeni Şafak'ın Kobani'de bulunduğu saatlerde IŞİD, YPG güçlerine ait hastaneyi vururken dünden buyana yaralı beş YPG'li Türkiye'ye sevk edildiği kaydedildi. İkinci ayına giren saldırılarda YPG'nin 102 IŞİD militanını esir aldığı esirleri kürt militanlarla takas edebileceği belirtiliyor. Kentte ayrıca Kürt gruplarına yardım etmek amacıyla Özgür Suriye Ordusu, Furkan El Fırat, Liva Süvari Rakka, Şemsi Şimal gibi gruplar destek veriyor.

 

SUİSKAST TİMİ

 

Kobani'ye kentin dışında havan toplarıyla saldıran IŞİD'e YPG güçleri Doçka ve Uçaksavarlarla cevap verdiği görüldü. Kobani kent merkezi ve sınır hattına giden yol hattında İŞID'in kanaslı suikast timleri ise hareket eden her canlıyı hedef aldı. Dört günden bu yana diğer muhalif güçlerinde desteği IŞİD saldırıları gerileten YPG güçleri kentte tam anlamıyla kontrolü sağlayamazken, IŞİD güçleri, her beş dakika bir kentin farklı yerlerine havan toplarıyla saldırılar gerçekleştirildi.

 

NEREYE DÜŞECEĞİNİ ARTIK BİLİYORUZ

 

Havan atışından fazla etkilenmediklerini belirten YPG güçlerinden biri, 'Gelen topların çıkardıkları ses nedeniyle nereye düşeceğini tahmin edebiliyoruz. Patlamadan önce havan topunun sesini alıyoruz, ona göre savunmaya geçiyoruz. Bu havanların fazla etkisi yok ama psikolojik etkisi var' dedi.

 

SİVİLLER TERK ETMİYOR

 

Saldırılara rağmen kenti terk etmeyen siviller yaşamlarına devam etmeye çalışıyor. Kentte yaşayan aileler Türkiye'den yardım beklediklerini aktarıyor. Bölgede görev yapan doktorlar ise, tıbbi malzeme sıkıntısı çektiklerini söylüyor. Doktor Muhammet, 'Her gün yaralı tedavi ediyoruz. İlaç sıkıntımız çok fazla. Türkiye'den gelen yardımlarla yaralılara müdahale ediyor. İlk müdahaleyi yaptıktan sonra yaralıları Türkiye'ye gönderiyoruz' diye konuştu.

 

HAVAN TOPLARININ GÖLGESİNDE HABERCİLİK

 

Yeni Şafak'ın Kobani sokalarında gezdiği saatlerde her beş dakikada bir kentin farklı bölgelerinden top ve Havan topu atışları yapan İŞID'in saldırıları gölgesinde Gazetecilik yapmaya çalışan Yeni Şafak muhabirinin sığınak olarak kullanılan binada beklediği saatlerde 7 havan topu saldırısı aynı bina ve etrafına gerçekleştirildi. Yeni Şafak IŞİD'in kuşatma altında tuttuğu Kobani'ye girmeyi başardı. Her metre karesine bombaların düştüğü kentte sokak sokak çatışma yaşanıyor. IŞİD kente beş dakika da bir havan ve top atışları yaparken atılan havan mermilerinden bir kısmı sınırın Türkiye kesimine düşüyor. IŞİD'in hedefindeki gömrük kapısı ise günlerdir ateş altında tutuluyor.

 

YOL HİKAYESİ

 

Dün Sabah saatlerinde YPG'nin kontrolündeki gümrük kapsından geçmek için yola çıktık. Gümrük kapısına gelinceye kadar her şey normaldi. Ancak bir anda seri havan atışı nedeniyle kapıdan bir süre mahsur kaldık. Karşı tarafla yani YPG ile yaptığımız görüşme trafiği sonrasında Kobani kapısı açıldı. Bizi kapıdan sorumlu Muhammed Abdoyi karşıladı. Koşar adımlarla Gümrük binasına ulaştık. Bu sırada atılan patlamamış havan mermilerinin kapın önüne saplandığını fark ettik. Mürşitpınar ile birçok noktanın havanlarla top atışları ile vurulduğunu gözlemledik.

 

KOBANİ'DE 5 SAAT

 

Saat 11:00 sıralarında Kürt kapısına ulaştığımız anda İŞID'in attığı havan mermileri adeta yağmur gibi bulunduğumuz gümrük binasının çevresine düşüyordu. Bir süre Gümrük binasın içindeki sığınakta 3 saat bekletildik ardından röportaj yapmak için Kobani Kanton sorumlusu Enver Müslüm ile ancak telefon görüşmesi gerçekleştirebildik. Yoğun havan atışları nedeniyle gelemeyen Enver Müslüm bulunduğumuz noktaya ulaşamadı. Gümrük binasından çıkarken hemen altımızda bulunan ve YPG tarafından hastane olarak kullanılan bir binanın yanına düşen havan büyük bir görültü ile patladı. Havan atışları Kobani'de kaldığımı 5 saat süresince aralıksız devam etti.