Yemen'de 2014'te 7 Bin 600 Kişi Öldürüldü

Yemen'de 2014'te 7 Bin 600 Kişi Öldürüldü

Yemen'de 2014 yılı içerisinde meydana gelen olaylarda 7 bin 600 kişi öldürüldü.

Yemen'de 2014 yılında meydana gelen şiddet olaylarında yaklaşık 7 bin 600 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.

Ülkedeki Eb'ad Araştırma Merkezinin 2014 yılındaki şiddet olaylarına ilişkin hazırladığı raporda, "Geçen yıl meydana gelen şiddet olaylarında 7 bin 600 ila 7 bin 700 arasında kişi öldürüldü" denildi. Söz konusu rakamın 2011'deki devrim sırasında yaşanan olaylardaki kaybın 3 katı olduğu ifade edilen raporda, yıl içerisinde binden fazla askerin öldüğü, bu sayının yaklaşık 600'ünün Husi Ensarullah Hareketi'nin saldırılarında, 400'ünün ise El Kaide ve diğer silahlı gruplar tarafından düzenlenen suikast, bombalama ve çeşitli saldırılar sırasında gerçekleştiği belirtildi.

Sivil kayıplara da yer verilen raporda, çoğunluğu silahlı grupların düzenlediği şiddet olaylarında olmak üzere, bin 200 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Yıl içerisindeki çeşitli çatışmalarda 5 bin Husinin öldüğü, bunlardan bin kişinin ülkenin doğusundaki Mareb, Cevf, Amran'ın yanı sıra başkent Sana, Hudeyde ve İbb kentlerinde, bin civarında kişinin ise Beyda'da yaşamını yitirdiği kaydedildi.

El-Kaide'nin verdiği kayıplara da değinilen raporda, "El Kaide'den ölenlerin sayısı da 400-500 kişiye ulaştı. Bunlardan 106'sı ABD'ye ait insansız hava araçlarıyla düzenlenen 26 hava saldırısında gerçekleşti" denildi.

Araştırma merkezinin, bu rakamları nereye dayandırdığına ilişkin bilgi verilmezken, resmi kurumlardan da konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Yemen'de, sık sık silahlı saldırılar yaşanıyor. Zaman zaman ordu güçleriyle Husi gruplar veya El Kaide örgütü, bazen de Husiler ile aşiretler arasındaki çatışmalara sahne olan ülkede, petrol boru hatları ve elektrik santralleri gibi stratejik yerler de çeşitli taleplerini devlete kabul ettirmek isteyen kişilerce sık sık hedef alınıyor.

TRT Haber