Yahudi Kuruluşlarından Ankara Çıkarması

Yahudi Kuruluşlarından Ankara Çıkarması

ADL ve AJC gibi Yahudi kuruluşlarının temsilcileri bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kendisine ödül veren ancak gerilen ilişkilerden sonra ödülü geri isteyen Anti-Defamation League (ADL) ve American Jewish Committee’nin de (AJC) aralarında bulunduğu Yahudi çatı kuruluşlarıyla bugün Ankara’da bir araya gelecek.
Mavi Marmara baskınının ardından bozulan Türkiye-İsrail ilişkilerinin çözülmesi için adımlar atılırken Ankara’da bugün önemli bir toplantı gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2004 yılında “Cesaret Madalyası” veren iki Yahudi kuruluşunun üyesi olduğu Büyük Amerikan Yahudi Teşkilatları Başkanlar Konferansı üyeleri Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de Çankaya Köşkü’nde bir araya gelecek. Görüşmelerde Mavi Marmara saldırısıyla bozulan Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi için son dönemde atılan adımların ele alınması bekleniyor. Bölgesel gelişmelerin de gündem maddelerinden biri olacağı kaydediliyor.
Konferans, ABD Yahudilerinin ABD siyasi hayatına yönelik genel talep ve beklentilerinin ABD yönetimine iletilmesi amacıyla 1956 yılında kuruldu. 52 Yahudi kuruluşunun üye olduğu Konferans’ın amaçlarından biri de anti-semitizmle mücadelenin yanı sıra, Arap ülkeleri ve Müslüman toplumlar ile ilişkilerin kurulması. Üyelerden American Jewish Congress (Amerikan Yahudi Kongresi - AJC) ve Anti-Defamation League (İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği - ADL) Türkiye’de yakından tanınıyor. AJC ve ADL; 2004’te New York’ta o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’a “Üstün Cesaret Madalyası” vermişti. Mavi Marmara krizinin ardından, kuruluşlar madalyalarını geri istemiş; Erdoğan, iade edileceğini açıklamıştı.