Venezuella'da Neler Oluyor? Son Dakika!

Venezuella'da Neler Oluyor? Son Dakika!

Venezuella'dan son dakika gelişmeler, liderlerin açıklamaları...

 

İngiltere'deki Venezuella'nın altınlarından Sonra ABD Dışişleri, Venezuela'nın ABD'deki mal varlıklarından bazılarının kontrolünün, Başkan Donald Trump tarafından 'Geçici Devlet Başkanı' olarak tanınan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'ya verildiğini duyurdu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini kabul etmeyen ABD yönetimi, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım kararı aldı.

Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, söz konusu yaptırım kararını açıkladı.

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisine Venezuela'da askeri güç kullanma olasılığını dile getirdiğini kaydetti.

Axios haber sitesine konuşan Graham, Trump ile Venezuela konusunda yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Sen herkesi işgal etmek isteyen birisin"
Graham, Trump'ın kendisine Venezuela'da askeri güç kullanma konusunda fikrini sorduğunu, kendisinin ise böyle bir hamlenin sorunlara yol açacağını ifade ettiğini belirtti.

Senatör Graham, "Bunun üzerine Trump, 'Şaşkınım sen herkesi işgal etmek isteyen birisin.' diye karşılık verince ben herkesi işgal etmek istemediğimi, sadece ulusal güvenliğimiz tehdit altındayken askeri gücümüzü kullanmak istediğimi söyledim." dedi.

Graham ayrıca, Trump'ın Venezuela konusunda "oldukça savaş yanlısı" olduğunu da söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Venezüella'da darbe girişimine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan da destek geldi.

Netanyahu, Venezüella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin 'geçici devlet başkanı' olarak tanıdığını duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD diplomatlarına ya da Venezüella demokratik lideri Juan Guaido'ya yönelik herhangi bir saldırıya 'ciddi bir karşılık' verilecek" dedi.
Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Dışişleri Bakanlığı'na iki ülkenin, karşılıklı ilişkilerinin yürütülmesi için 30 gün içinde 'idari ofisler' açılması için talimat vermesinin ardından, ABD'den 'herhangi bir saldırıya ciddi bir karşılık verme' tehdidi geldi.
Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, "ABD diplomatik personeline, Venezüella'nın demokratik lideri Juan Guaido'ya ya da Ulusal Meclisi'ne yönelik herhangi bir saldırı ya da gözdağı verilmesi durumunda, buna 'ciddi bir karşılık' verilecek" ifadelerini kullandı.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Venezuela Merkez Bankasının, İngiltere Merkez Bankasındaki 8 milyar dolarlık altın rezervinden, 1.2 milyar dolarlık kısmını transfer talebi reddedildi. Haberde, transfere, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın, İngiliz meslektaşlarına uyguladıkları baskı nedeniyle izin verilmediği iddia edildi.

Lübnan Hizbullah hareketi yayınladığı bildiride ABD'nin Venezuela içişlerine karışarak bu ülkede seçilmiş hükümete karşı darbe girişimini kınadı.

ABD yönetimi ile Venezuela arasında "meşru hükümet" gerilimi devam ederken, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon),Beyaz Saray'dan bölgeye herhangi bir askeri sevkiyat talimatı almadığı bildirildi. Yetkili, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun, ABD'li diplomatlara verdiği 72 saatlik sürenin dolmasıyla ABD ordusunun ortaya çıkabilecek herhangi bir duruma müdahaleye hazır olup olmadığı sorusuna, "Orada Güney Saha Komutanlığı var. Biz orada her zaman ortaklarımıza ve müttefiklerimize destek verecek şekilde konumlanmış durumdayız. Dolayısıyla bir şeyler olursa personelimize destek vermeye hazırız." yanıtını verdi
AA'nın haberine göre Pentagon yetkilisi Güney Saha Komutanlığı'nın, Venezuela'da olası bir duruma müdahale etmek üzere mevcut askeri konumunda herhangi bir değişiklik yapıp yapmadığı sorularını ise yanıtsız bıraktı.

Venezuela'da önceki gün muhalefet ve iktidar yanlılarının düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Venezüella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile telefon görüşmesi yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran yönetiminin Venezüella hükümetine desteğini yineledi.

Venezüella Devlet Başkanı Maduro,Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'de düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, ülkede son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Maduro, "Darbeyi bozguna uğratacağız. ABD ile diplomatik ilişkilerimizi kestik ama diğer ilişkilerimiz devam edecek" ifadesini kullandı.
'BAŞKENTTE 1 MİLYON CHAVEZCİ YÜRÜDÜ, DÜNYA BASINI GÖRMEDİ'

Avrupa ve ABD medyasının, gerçek dışı haberler yayınlayarak manipülasyon yapmaya çalıştığına değinen Maduro, bazı yayın organlarının seneler önceki görüntüleri şimdi oluyormuş gibi vererek tek taraflı davrandığını belirterek ''Caracas'ta 1 milyon Chavezci yürüdü, ama bunu kimse görmedi'' ifadelerini kullandı.

'ABD İLE DİĞER İLİŞKİLERİMİZ DEVAM EDECEK'

Ülkesinin ABD ile diplomatik ilişkileri kesmesinin petrol ticaretini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soruya Maduro, "ABD ile ilişkilerimiz çok yönlü. Biz, ABD hükümeti ile diplomatik ve politik ilişkilerimizi kestik. Ancak diğer ilişkilerimiz devam edecek. Eğer patates almak isterlerse, patates satarız. Petrol almak isterlerse petrol. Eğer hiçbir şey satın almak istemezlerse de satmayız" yanıtını verdi.

'TEK KALKANIMIZ ANAYASA'

Elindeki anayasa kitapçığını gazetecilere gösteren Maduro, ''Elimizdeki tek kalkan budur'' dedi. Maduro ayrıca muhalefetle diyalog kanalını her zaman açık tuttuğunu belirtti.

Hamas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yönelik darbe girişimini kınadı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, "Rusya, Çin, Türkiye ile diğer hükümetler ve dünya halklarına, Venezuela’nın yasal olarak kurulmuş hükümetine verdikleri sağlam destek açıklamalarından dolayı müteşekkirim." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'daki ABD Büyükelçiliğinde ikinci derecede görevli personelin ülkeyi terk etmesi talimatını verdi.

Son dakika... Venezuela Başkanı Maduro, ABD'deki büyükelçilik ve Konsoloslukları kapatma kararı aldı

Maduro, ülkesinin ABD'deki bütün diplomatik personelini çekme kararı aldığını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, "İngiltere, Juan Guaido’nun Venezuela’yı ileriye götürecek doğru kişi olduğuna inanıyor. Bunun gerçekleşmesi için ABD, Kanada, Brezilya ve Arjantin’e destek veriyoruz." dedi.

 

Son dakika... ABD, Venezuela'daki krizi görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini cumartesi günü acil toplantıya çağırdı.

ABD, Venezuela'daki krizi görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) acil toplantı talebinde bulundu.

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyini cumartesi günü yerel saat ile 09:00'da toplantıya çağırdığını duyurdu.

 ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da toplantıya katılması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'ın skandal kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Venezuela'nın iç işlerine müdahale edilmesi uluslararası hukukun ağır bir şekilde ihlalidir." ifadelerini kullandı

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, ABD'nin darbe girişimine ilişkin yaptığı açıklamada, "Asker halkla karşı karşıya gelmeyecek. Maduro'ya darbe girişimini kabul etmiyoruz." dedi. 

Venezuela ordusu, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya destek açıklaması yaparak "Dayatılan başkanı kabul etmeyeceğiz. Anayasamızı ve egemenliğimizi koruyacağız" dedi.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, devlet başkanlığı yemini ederek ülkenin "geçici devlet başkanlığı" görevini üstlendiğini açıklandı. Bunun ardından ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını duyurdu. Trump'ın bu hamlesine karşı Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi. Ayrıca Maduro; halka yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhurbaşkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün.” açıklamasında bulundu

 

AB'DEN SEÇİM ÇAĞRISI

Avrupa Birliği'nden de Venezuela'da yaşanan olaylar ile ilgili bir açıklama geldi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Venezuela'da anayasal düzene uygun bir şekilde, acilen güvenilir ve özgür seçimlerle sonuçlanacak siyasi bir süreç başlatılmalıdır." çağrısında bulundu.

 

MADURO 72 SAAT VERDİ!

Buna karşılık Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi.

Başkent Caracas'ta, hükümet karşıtı gösteriler sırasında Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun "geçici devlet başkanı" olarak yemin etmesinin ardından Devlet Başkanı Maduro Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'de halka hitap etti.

Maduro, Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine cevaben, "Bu başkanlık sarayına halkın oylarıyla geleli 20 yıl oldu. Biz, devlet başkanını seçen halkın oylarıyla burada olduk ve olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla devlet başkanını yalnızca halk seçip halk geri alabilir." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ABD'yi sert dille eleştiren Maduro, "Latin Amerika ve Karayip bölgesini ülkesinin 'arka bahçesi' haline getirmeye çalışan emperyalist ABD'nin müdahaleci politikalarına şahit olduk. ABD müdahalelerini artık istemiyoruz. Venezuela halkı darbeciliğe, müdahaleciliğe ve emperyalizme hayır diyor." şeklinde konuştu.

Maduro, ABD'nin Venezuela'da darbe planı kurduğuna dikkati çekerek "Emperyalist ABD hükümeti, askeri darbeye teşebbüs ederek kendisine Venezuela'da kukla hükümet getirmek için bir operasyon düzenledi. Venezuela'ya yasa dışı yollardan devlet başkanı atamaya kalkıştı. Şimdi size soruyorum, Venezuela'da devlet başkanını kim seçiyor? Önüne gelen devlet başkanlığı yemini mi ediyor yoksa Venezuela halkı mı devlet başkanını seçiyor?" diye konuştu.

 

POMPEO, VENEZUELA'DAKİ AMERİKALI DİPLOMATLARIN ÇEKİLMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını açıkladı.

AB KONSEYİ BAŞKANI DONALD TUSK'TAN GUAİDO'YA DESTEK

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip." açıklamasında bulundu

 

Guaidio, ülkenin başkenti Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum." dedi.

Halka kendisini destekleme çağrısı yapan Guaido, "Biliyoruz ki bu tek kişilik bir iş değil ve sonuçları olacak. Bu büyük ulusal güç ve umut hareketinin önüne geçilmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Son dakika... Dışişleriş Bakanı Pompeo, Venezuela'da Maduro hükümetinin yasadışı olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sandıktan çıkana saygı duyacaksınız. Sandıktan çıkana eğer saygı duymuyorsanız bunun adı demokrasi değildir" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Venezula'daki yaşananlarla ilgili sorusu üzerine şöyle konuştu: "40 yıllık siyasi geçmişimde sandıktan çıkana saygı duyacaksınız. Eğer saygı duymuyorsanız bunun adı demokrasi değildir. Totaliter bir zihniyet ve anlayıştır. Dolayısıyla Maduro sandıktan çıkmıştır. Onu hazmedemeyen başta liman ülkeleri olmak üzere. Doğrusu sayın Trump'ın bu tür açıklaması demokrasiye inanmış bir insan açısından beni de şok etmiştir"
Tabii bizim malum 15 Temmuz darbe girişimi bize yapılmıştı. Bu darbe girişiminde sayın Maduro bizi hiç gecikmeden aramış, ardından çıkıp gelmişti. Biz o ana kadar Maduro'yla tanışmıyorduk. O darbe girişimiyle biz Maduro ile tanışmış olduk. Güzel bir başlangıç oldu. Bazı sektörlerde de müşterek adım attık. Ben demokrasiyi bugüne kadar şöyle tanıdım. 40 yıllık siyasi geçmişimde sandıktan çıkana saygı duyacaksınız. Eğer saygı duymuyorsanız bunun adı demokrasi değildir. Totaliter bir zihniyet ve anlayıştır. Dolayısıyla Maduro sandıktan çıkmıştır. Onu hazmedemeyen başta liman ülkeleri olmak üzere. Doğrusu sayın Trump'ın bu tür açıklaması demokrasiye inanmış bir insan açısından beni de şok etmiştir. Ben de Rusya'dan dönerken Maduro'yu aradım. Kendisine bu noktada çok açık ve net, demokrasi noktasında anti demokratik girişimlere asla  prim verme,  dik dur dedim. Demokratsak biz de demokratların yanında yer almamız gerekir. Demokrasinin mücadelesini verenler dünyada sandıkta çıkanların, demokrasi mücadelesi verenlerin yanında yer alması gerekir diye düşünüyorum. Milli iradeye aykırı yollarla bazı yöntemlerin denenmesini doğru bulmuyorum. Şu anda yapılan budur, bunu doğru bulmamız mümkün değil.Ben Mudaro'nun kendisiyle yürüyenlerle bu sıkıntıyı aşacağına inanıyorum. Bize 15 Temmuz darbe girişimi yapıldığı zaman Avrupa bizi aramadı. Müzakere masasında olan Türkiye'yi Avrupa aramamıştır. Aradan günler, haftalar geçmiştir. Sadece İngiltere bizi aradı.Bunun dışında arayan olmadı. Bunu da biz biliyoruz,bunlar da kayıtlara giriyor. Kim demokrat, kim demokrat değil,bunları biliyoruz. Fakat Maduro inandığı yolda dik durur devam ederse ben Venezuela halkının desteklediği sandıktan çıkardığı liderin arkasında duracağına inanıyorum.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tüm ülkeleri Venezüella'ya askeri müdahalede bulunma düşüncesinden vazgeçmeye çağırdı.
Cezayir'de mevkidaşı Abdellader Messahel ile görüşmesinin ardından konuşan Lavrov, "Bazı ülkelerden gelen askeri müdahalenin ihtimal dışı olmadığına dair sinyaller, özellikle endişe yaratıyor. Herkesi bu düşünceden tamamen vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi.
'ABD VE BATILI ÜLKELERİN DOĞRUDAN ELİ VAR'

Ulusal Meclis Başkanı ve muhalefet lideri Juan Guaido'un kendisini geçici devlet başkanı ilan ettikten hemen sonra ABD'nin bunu tanıdığına dikkat çeken Lavrov, "Bu, ABD ve bazı Batılı ülkelerin Venezüella'daki krizde doğrudan eli olduğunu gösteriyor. Bildiğiniz gibi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu iktidardan uzaklaştırmak için onu öldürmek de dahil çeşitli girişimler oldu" diye konuştu.

'SEÇİMLERE MÜDAHALE KONUSUNDA PARANOYAKLAŞAN ABD, DİĞER ÜLKELERE AÇIKÇA MÜDAHALE EDİYOR'
Hiçbir kanıta sahip olmadan 2016 yılındaki başkanlık seçimlerine müdahale edildiğine dair paranoyak düşüncelere sahip ABD'nin diğer halkların kaderlerine müdahale ettiğini ve içişlerine bariz şekilde karıştığını belirten Lavrov, ulusal çıkarlara öncelik vermesini umduğu Venezüella muhalefetini başkasının kirli ve suç teşkil eden oyununda yer almamaya davet etti.
'DİYALOG İÇİN GEREKEN KOŞULLARI SAĞLAMAYA HAZIRIZ'

Anayasa uygun hareket edilmesi ve Venezüella halkının ülkenin kaderini tayin etme hakkına saygı duyulması gerektiğini kaydeden Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası toplum, ulusal diyalog kurulması için gereken koşulları oluşturmalı. Ancak buna şiddet ve hükümeti güç kullanarak devirme çağrıları eşlik etmemeli. Venezüella'daki tarafların ulusal çıkarlar temelinde diyalog kurmasını sağlayacak koşulların sağlanmasına katkı sunmaya hazırız"

 

Kürecik NATO Radar Üssüne Hayır İnisiyatifi'nin çağrısıyla cumartesi günü Büyük Şeytan ABD'nin Ankara'daki büyükelçiliği önünde Nicolas Maduro ve Venezüella halkına destek amacıyla bir basın açıklaması yapılacak.

Kürecik NATO Radar Üssüne Hayır İnisiyatifi'nin çağrısıyla cumartesi günü Büyük Şeytan ABD'nin Ankara'daki büyükelçiliği önünde Nicolas Maduro ve Venezüella halkına destek amacıyla bir basın açıklaması yapılacak.