Uygur Türkü’nün Evine Polis Baskını! Aile Çin'e İade Edilebilir

Uygur Türkü’nün Evine Polis Baskını! Aile Çin'e İade Edilebilir

Türk vatandaşlığına başvuran Uygur’un Çin’e iade edilmesinden endişe duyuluyor

Türkiye’de yaşamını sürdüren Uygur Türkleri Çin’e iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Kaçak göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul’da süresiz ikamet izni alan Uygur Türkü İlyas Ablikim’in 10 Kasım 2023 tarihinde evine baskın düzenlendi.

TERÖRLE MÜCADELE EKİPLERİ EVİNİ BASTI

Türkiye’de yasal olarak telefon ticareti yürüten İlyas, Türk vatandaşlığına başvuruda bulunduktan sonra “terörle mücadele ekipleri” tarafından takibe alındı. 2014 yılından bu yana İstanbul’da ikamet eden İlysa’ın evini sabah saatlerinde özel hareket polisleri bastı. İlyas Ablikim (30) ve eşi Merhaba Ablikim (28) ile 1 buçuk ve 6 yaşındaki çocukları birlikte gözaltına alındı.

İlyas Ablikm birkaç gün gözaltında tutulduktan sonra Kayseri’deki Göçmen Sınır Dışı Merkezi’ne transfer edildi. Merhaba Ablikim ise 3 gün gözaltında tutulduktan sonra Yabancı Geri Gönderme Merkezi’ne nakledildi.

1 BUÇUK VE 6 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR GÖZALTINDA TUTULDU!

Anneleriyle birlikte 3 gün boyunca gözaltında kalan iki çocuğun hastalandığı ve yakınları tarafından evlerine geri gönderildiği öğrenildi. Anne sütünden kesilen 1 buçuk yaşındaki çocuğun sağlık durumundan endişe ediliyor.

İlyas’ın 2017 yılından bu yana, İstanbul’da Uygur Türkleri tarafından kurulan “Ana Yurt” futbol takımında oynadığı ve 4 kez düzenlenen Uygur Hurra futbol yarışmasında şampiyon olduğu ifade edildi. İlyas’ın Safaköy mahallesinde ailesiyle birlikte 9 yıldır sorunsuz bir hayat yaşadığı biliniyor.

10 UYGUR TÜRKÜ DAHA GERİ GÖNDERME MERKEZİNDE BEKLETİLİYOR

Uluslarası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

İlyas’ın yakınları ise, ailenin Çin’e iade edilme ihtimali olduğunu ve yasal olarak Türkiye’de yaşayan 10 Uygur Türkünün daha geri gönderme merkezine alındığı ifade etti. Çin’e iade edilen Uygur Türkleri, toplama kamplarında işkenceye maruz bırakılıyor.

Kaynak

Kırım Haber Ajansı