Uygur akademisyen İlham Tohti hakim karşısında

Uygur akademisyen İlham Tohti hakim karşısında

Geçtiğimiz Ocak ayında Pekin'deki evinde gözaltına alınan Uygur akademisyen İlham Tohti'nin davası Urumçi'de, çok geniş güvenlik önlemleri altında başladı

Geçtiğimiz ocak ayında Pekin'deki evinin önünde gözaltına alınan Uygur Akademisyen İlham Tohti'nin davası Doğu Türkistan'da başladı. Mahkemenin yapıldığı bina çevresinde çok geniş güvenlik önlemleri alındığı belirtiliyor.

Yabancı gazetecilerin dava salonuna girmesine izin verilmedi. Yabancı diplomatların ise davayı yakından takip ettikleri ama duruşma salonuna giremedikleri belirtiliyor. Salona girmek isteyen yabancı diplomatlara mahkemeden vize çıkmadı. Ayrıca bina ve çevresinden görüntü alınmasını engellemek için binanın çevresi büyük bariyerlerle kapatılmış durumda.

ABD'nin Pekin büyükelçisinin de, bugünlerde bölgede bulunduğu duyurulmuştu. Daha sonra ABD Pekin Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, büyükelçinin programlanmış toplantısı için bölgede olduğu ama diğer Amerikalı diplomatların davayı yakından takip edeceği belirtildi.

Elçilik ayrıca yaptığı açıklamada Tohti ve öğrencilerinin serbest bırakılması gerektiğini de vurguladı. Açıklamada "Çin, terör ve barışçıl muhalefetin birbirinden farklı işi şey olduğunu öğrenmeli" denildi.

Tohti'nin avukatları davanın iki gün süreceğini öğrendiklerini söylediler. Davaya verilen arada konuşan avukat Li, "Savcının 'bölücükle' suçladığı Tohti'ye delil olarak ders konuşmaları gösterildi" dedi. Avukat Li, savcının bu görüntüleri, internettte de paylaşacaklarını söylediğini açıkladı. İlk gözaltında ve ön duruşxmada ayağında bile pranga bulunan Tohti'nin bugünkü mahkemeye ise, kelepçesiz ve günlük kıyafetlerle getirildiği belirtildi.

Tohti ile birlikte 7 öğrencisi de yargılanıyor. Öğrencilerin aileleri ise büyük üzüntü içinde. Aileler, ocak ayından beri çocukları ile görüştürülmediklerini ve sağlık durumlarından endişe duydukları belirttiler.