Üsküp tarihinin en büyük Arnavut protestosu

BESA (Söz) Siyasi Hareketi daha iki yaşında bile değil, ama Makedonya siyasetinin altını üstüne getirmeye aday.

Geçen pazartesi günü Üsküp’te tertiplediği nümayiş, Makedonya Arnavutlarının Başkent’teki en büyük protesto gösterisi olarak tarihe geçti.

Ben aradan çekileyim, Makedonyalı gazeteci Seyyid Emin anlatsın.

***

Avrupa Günü ve Kumanova’da yaşanan vahim olayların yıldönümü olan 9 Mayıs tarihinde, Makedon ana muhalefet partisi SDSM (Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği) Başkanı Zoran Zaev’in kimi “bombaları” (üst düzey devlet yetkililerinin telefon dinlemeleri skandalları) kamuoyuyla paylaşmasıyla başlayan ve akabindeki yaşananlarla daha da derinleşen, Makedonya Cumhurbaşkanı’nın Özel Yetkili Savcılık tarafından suçlanan 56 kişiyi affetmesiyle zirveye ulaşan siyasi krize DUR! demek için BESA Siyasi Hareketi ve birkaç STK ile entelektüellerin girişiminde, 30.000’e yakın vatandaşın katılımıyla hükümet binası önünde protesto düzenlendi. Üsküp’ün toplumsal hafızasının daha önce benzerine şahit olmadığı bir Arnavut protestosu olarak nitelendirilen etkinliğe başta Üsküp ve civarından olmak üzere Struga, Kırçova, Debre, Dolnen, Vrapçişte, Kalkandelen, Kumanova, Likova gibi Makedonya’nın dört bir yanından vatandaşlar katıldı. Üsküp’ün en eski yerleşim yerlerinden olan Çayır Parkı’ndan yola çıkan ve aralarında her yaştan vatandaşların oluşturduğu protestocular ellerinde Arnavut bayraklarıyla birlikte Türk, AB ve ABD bayraklarını dalgandırarak ve “VMRO-BDİ (Makedonya’yı siyasi kaosa sürükleyen Makedon-Arnavut koalisyon ortakları) rejimi yıkılsın”, “BDİ’yi istemiyorum, adalet istiyorum” sloganlarıyla hükümet binasının önüne dek yürüdü. Hükümet binası önündeki kalabalığa önce “Muhalefet Konseyi” adına ünlü Arnavut yazar Kim Mehmeti, akabinde BESA Siyasi Hareketi Başkanı Bilal Kasami hitab etti.

***

Yazar Kim Mehmeti konuşmasında şunları ifade etti: “Ülkemizde Arnavutlar 25 yıldan uzun bir süre boyunca VMRO rejimi ve Arnavut hükümet ortakları olan BDİ tarafından adeta rehin alınmışlardır ve siyasi güçlerin kurguladığı olaylar neticesinde Arnavutlar hapislerde çürümektedirler”.      

BESA Siyasi Hareketi Başkanı Bilal Kasami ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Bugün burada sunulan destek gösteriyor ki, halkımızın iradesini gasp edenlerin miadı dolmuştur. Makedonya halkının iradesi sizin  oturduğunuz ofislerinizdeki konuşmalar değil, binlerce vatandaşın akın ettiği bu meydanlardan yükselen sestir. Makedonya için ve Makedonya’da yaşayan vatandaşlar için bu krize ivedilikle son verilmelidir. Bu bağlamda çıkış yollarının arandığı görüşmelerde bizler de yer almalıyız, bize bu meşruiyeti bu meydanı dolduran binlerce vatandaşımız vermektedir. Bu bağlamda uluslararası toplum temsilcilerine çağrıda bulunuyorum, Makedonya halkının iradesine kulak verin! Ülkede yaşanan bu siyasi krizin yegâne çıkış yolu, BESA Siyasi Hareketi’nin hazırladığı siyasi platformunda belirtilen Makedonya Cumhuriyeti Anayasası’nın yeniden yapılanması fikridir. Bu süreç ülkenin refahı ve geleceği bakımından kaçınılmazdır”.

***

Makedon muhalefet liderinin kamuoyuyla paylaştığı skandal telefon dinlemeleri sonrasında Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’ye en yakın isimlerden olan ülkenin İçişleri Bakanı, İstihbarat Dairesi Başkanı ve Ulaştırma Bakanı’nı istifaya zorlayan sürece de değinen Kasami şunları belirtti: “Ülkede yaşanan yolsuzlukların gün yüzüne çıkartılması ve suçluların hak ettikleri cezayı alması bakımından Özel Yetkili Savcılığın baskılara maruz kalmadan görevini yürütmesi gerekmektedir. Ayrıca bu bağlamda Cumhurbaşkanı’na vermiş olduğu skandal mahiyetindeki suçluları affetme kararını ivedilikle geri çekmesi çağrısında bulunmaktayız. Bu sürecin eksiksiz olarak tamamlanması için ise Özel Yetkili Mahkeme’nin kurulması kaçınılmazdır, zira ülkedeki adalet sistemi ciddi bir siyasi baskıya maruz kalmaktadır”.

Konuşmaların ardından vatandaşlar olaysız şekilde dağıldı. BESA Siyasi Hareketi Gençlik Kolları üyeleri ise alanı temizleyerek örnek bir davranışa imza attı.

(Bu güzel haberi bizimle paylaştığı için Seyyid Emin’e müteşekkiriz. Allah razı olsun.)

karargazete

Bu yazı toplam 912 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar