Uganda ile Sudan arasında gerginlik

Uganda ile Sudan arasında gerginlik

Uganda, Sudan yönetimini "Tanrının Direniş Ordusu" adlı isyancı gruba destek vermekle suçlayarak, İslam İşbirliği Teşkilatı'na şikayet etti

Uganda'nın, Sudan'ı "Tanrının Direniş Ordusu" adlı isyancı gruba destek vermekle suçlayarak İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) şikayet ettiği bildirildi.

Uganda ve Güney Sudan'ın bazı bölgelerinde faaliyet gösteren Joseph Kony liderliğindeki "Tanrının Direniş Ordusu" (LRA) isimli isyancı örgütü Sudan Hükümeti'nin desteklediğini ileri süren Uganda Başbakanı Amama Mbabazi, konu ile ilgili olarak İİT'ye şikayetlerini ilettiklerini bildirdi.

Mbabazi, Uganda medyasına yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki Sudan'ın Joseph Kony ve Tanrının Direniş Ordusu'na desteği sürüyor" dedi

İslam İşbirliği Teşkilatı kaynakları da Uganda'nın şikayetini doğruladı.

Sudan Dışişleri kaynakları, söz konusu şikayetle ilgili İİT'nin kendilerine bilgi verdiğini ve arabulucu olma niyetini dile getirdiğini belirtti.

Sudan ile Uganda arasında karşılıklı suçlamalar uzun bir süreden beri devam ederken, Sudan geçen yıl Uganda'yı Afrika Birliği'ne şikayet ederek, Uganda'nın Sudan'daki yönetimi devirmek için bazı silahlı grupları desteklediğini iddia etmişti.

Sudan son dönemde, Uganda Hükümeti'nin, Sudan Devrimci Cephesi'ni desteklediği iddiasını sık sık dile getiriyor.

İki ülke arasındaki gerginlik son dönemde artarak devam ederken, diplomatik kaynaklar, Sudan'ın gerginleşen ilişkilerden dolayı Kampala Büyükelçisi Hüseyin Avad Ali'yi geri çağırdığını iddia etmiş, Uganda Dışişleri Bakanlığı ise olayı yalanlayarak, henüz kendilerine bu konu ile ilgili Sudan tarafından iletilen bir bilgi olmadığını açıklamıştı.

1987'de ortaya çıkan, "Tanrının Direniş Ordusu" Joseph Kony'nin liderliğinde Uganda'ya karşı savaşıyor.

Uganda ile "Tanrının Direniş Ordusu" arasındaki çatışmalar Afrika'nın en uzun süren çatışmalarından biri olarak değerlendiriliyor.

DÜNYA Bülteni