Türkiye'nin Tutumu  Ne Olacak ?

Türkiye'nin Tutumu Ne Olacak ?

Dışişleri Sözcüsü ''ABD, İran nükleer anlaşmasından çekilirse Türkiye'nin tavrı ne olur'' sorusunu yanıtladı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, düzenlediği basın toplantısında İran ile yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin açıklamada bulundu.

Aksoy'a, ABD Başkanı Trump'ın 12 Mayıs'ta İran ile nükleer anlaşma konusundaki kararının olumsuz olması durumunda Türkiye'nin tavrının ne olacağı soruldu.

Aksoy'un soruya verdiği yanıt ve konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"Bizim İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümüne yönelik yaklaşımımız her zaman net oldu. Biz bunun müzakereler ve diplomasi yoluyla çözülmesini istedik, bu konuda bir hayli de çaba sarf ettik. Bize göre P5+1 ve AB ile İran arasında 2015'te imzalanan anlaşma önem taşıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından İran'ın uygulamalarına ilişkin raporlar yayınlanıyor ve şu ana kadar izlediğimiz kadarıyla bu raporlarda İran'ın bu sürece riayet ettiği görülüyor. İran bu sürece riayet etmezse izlenecek tutumlar da bellidir. Biz ajansın tespitleri ve bu konudaki ulusal tutumumuz çerçevesinde hareket ediyoruz."

"ABD 12 Mayıs'a kadar karar verecek"

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan Rusya, ABD, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya ve AB'nin 2015'te imzaladığı anlaşma kapsamında, 12 Mayıs'a kadar ABD, İran'a yaptırımlara devam edip etmemesi yönünde bir karar alacak. ABD Başkanı Donald Trump, daha önce İran ile yapılan anlaşmayı hata olarak nitelemiş ve anlaşmayı devam ettirmeyeceği sinyali vermişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu da 1 Mayıs'ta İran'ın anlaşma şartlarına uymadığını iddia eden bir sunum gerçekleştirmişti.

 

 

Kaynak : Sputnik