Türkiye'den Suriye'ye sert kınama

Türkiye'den Suriye'ye sert kınama

Dışişleri Bakanlığı: "Rejim, bu saldırıyı gerçekleştirerek siyasi geçiş sürecinden ve barışçıl çözümden ne kadar uzak olduğunu bir kere daha göstermiştir."

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin Humus kentinde Birleşmiş Milletler (BM) konvoyuna yapılan saldırıyı şiddetle kınadı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "BM arabuluculuğunda ahiren Suriye'nin Humus kentine insani yardım sevkiyatı sağlanması hususunda mutabakata varıldığının açıklanmasının hemen ardından, bölgeye intikal eden BM yardım konvoyunun 8 Şubat'ta rejim güçlerinin silahlı saldırısına maruz kalmasını büyük bir infialle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz" denildi.
Açıklamada, Suriye rejiminin insani yardımların sivil halka güvenli bir şekilde ulaştırılması için gerekli olan ateşkesi hiçe sayarak Humus'u hedef alan saldırılarını yoğunlaştırmasının, bu çerçevede başta BM olmak üzere uluslararası topluma verdiği sözleri ve uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini bir kez daha yerine getirmemesinin şaşırtıcı olmadığı kaydedildi.
"Bu saldırı, 10 Şubat 2014 tarihinde Cenevre'de ikinci turu başlayacak müzakerelerin hemen öncesinde uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma niteliği taşımaktadır" ifadesine yer verilen açıklamada, Suriye rejiminin bu saldırıyı düzenleyerek siyasi geçiş sürecinden ve barışçıl çözümden ne kadar uzak olduğunu bir kere daha gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
"Yardım konvoylarının vurulması, sivillerin varil bombalarıyla katledilmesi, etnik temizlik uygulamaları, rejimin insanlığa karşı en vahim suçları işlemekten ve acımasızca uyguladığı zulümden vazgeçmeye hiç niyeti olmadığını teyit etmiştir.
Rejimin uluslararası toplum ve evrensel değerler ile alay edercesine sergilediği bu tutuma ve Suriye halkını açlığa, susuzluğa ve salgın hastalıklara mahkum etmesine seyirci kalınması kabul ve izah edilemez. BM Güvenlik Konseyi'ni vakit kaybetmeksizin Suriye'deki insani felaketin acılarını hafifletecek güçlü, zorlayıcı ve kararlı adımlar atmaya davet ediyoruz."