Türkiye STK'ları IŞİD'e tepki gösterdi

Türkiye STK'ları IŞİD'e tepki gösterdi

IŞİD vahşeti Türkiye'nin bir çok yerinde protesto edildi...

Bitlis’te faaliyet gösteren Tatvan İnsani Haklar eğitim ve Yardım Derneği (Tatvan İnsan-Der) son günlerde katliamlarını arttırarak devam ettiren Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarına büyük tepki göstererek yapılan saldırıları kınadı.
Tatvan İnsan-Der’den yapılan yazılı açıklamada, “Son günlerde başta Gazze ve Şengal bölgesinde olmak üzere giderek tırmanan tedhiş hareketleri neticesinde binlerce sivil hayatını kaybetmiş, binlerce insan yaralanmış ve on binlerce insan yurdundan göç etmek zorunda kalmıştır. İsrail katliamlarıyla paralellik gösteren ve bu saldırılarla eş zamanlı bir şekilde tırmanan, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün saldırıları ve katliamları sadece emperyalist ve katil küresel güçlere hizmet etmektedir. Bu yapının, İslam dini ile ve Müslümanlarla hiçbir ilgisinin olmadığı, İslam'ın bütün prensiplerini ihlal eden tavırlarıyla da çok açık bir biçimde ortaya çıkmış durumdadır. Bu taşeron örgütün son saldırıları başta Şengal ve Rojava olmak üzere bütün Kürt coğrafyasını ciddi manada tehdit etmektedir. Bilinmelidir ki bu katliamlar Allah’a gerçek manada iman etmiş olan her Müslümanın yüreğinde tarifi imkansız acılar bıraktığı gibi bir sivil toplum kuruluşu olarak Tatvan İnsan-Der’i de büyük acılara gark etmiştir” denildi.

“Son günlerde artarak devam eden büyük katliamlar karşısında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa başta olmak üzere dünya sessizliğini korumak suretiyle, gerçekleşen bu katliamlara ortak olmaya devam etmektedir” şeklinde devam eden açıklamada şu ifadelere yer verildi:Rabbimizden, bütün dünya mazlumlarını korumasını ve zalimleri kahretmesini diliyoruz. 'Zulüm karşısında susan dilsiz şeytandır' temel ilkesini hayatının her anına egemen kılan ve bugüne kadar dünyanın neresinde olursa olsun bütün zalimlere karşı büyük bir kararlılıkla mücadele eden bizler, öncelikle zulme rıza gösteren, zulüm karşısında sessiz kalan bütün devletleri, odakları ve yapıları kınıyoruz. Başta Şengal ve Rojava’da katliam gerçekleştiren IŞİD ve Gazze’de soykırım yapmaya devam eden İsrail olmak üzere dünyada masum insanların kanını döken, onları yurtlarından eden bütün zalimleri şiddetle ve nefretle lanetliyoruz.” 

DİYARBAKIR'DA ORTAK TEPKİ: IŞİD İSRAİL'E NEDEN SES ÇIKARMAZ
Diyarbakır'da Cuma namazı sonrası toplanan bir grup, İsrail'in Gazze'de, İŞİD'in de Irak'taki saldırılarını kınadı. Aralarında Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Mazlum- Der ve Aydınlık Yarınlar için Hak ve Özgürlükler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AYDER) üyelerinin yer aldığı bir grup, Yenişehir semtindeki Ofis Camisi'nden Cuma namazı çıkışı "Kahrolsun İsrail ve kahrolsun IŞİD" sloganları eşliğinde Ekinciler caddesine kadar yürüyerek, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten de destek verdi.

Grup adına konuşan İsmail Kaya, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak ve Suriye'de kendisi gibi düşünmeyen herkese haksız şekilde saldırdığını ve kutsal mekanları bombaladığını söyledi. Ortadoğu'da etnik ve mezhep kavgalarını körükleyen IŞİD'in saldırılarının arkasında emparyalist güçler, diktatör rejimler ile Kürtlerin kazanımlarından rahatsız olan devletlerin yer aldığını dile getiren Kaya, "İsrail'in Filistin halkına, IŞİD çetelerinin Kürt halkına yönelik başlatmış olduğu saldırıları kınıyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından gazecilere açıklama yapan milletvekili İçten, IŞİD'in açılımının "Irak Şam İsrail Devleti" olduğunu ifade ederek, bu örgütün Irak ve Suriye'de katliam yaptıklarını söyledi."IŞİD, sadece Müslümanları, Kürtleri ve Ezidileri değil insanlık onurunu ayaklar altına alıyor. Bu bizim kabul edeceğimiz bir şey değil"dedi

Diyarbakır Özgür-Der basın açıklaması yaparak yapılanın İslam mücadele yöntemi ile bağdaşmadığı ifade edildi. Açıklamada kısaca  şunlar ifade edildi:
...Kendisine “İslami” diyen fakat ortaya koyduğu mücadele metodunun İslam ile alakası bulunmayan bir siyasal fıkıhsızlık ve basiretsizlik ürünü olan IŞİD Suriye başta olmak üzere birçok yerde bugün derin bir kaosun aktörü konumundadır. Şazz, temelsiz ve uydurma rivayetleri merkeze alan, nassları yüzeysel biçimde algılayan, hatalı bir dini anlayışla hareket eden bu yapı İslam adına kabul edilemez eylemlere imza atmakta, vebali büyük günahların İslam adına işlenmesine sebep olmaktadır. Şekilciliğe ve dar kalıplara hapsettikleri anlayışı din edinen bu hareket, tıpkı hariciler gibi kendisi gibi düşünmeyeni fütursuzca tekfir edebilmekte, şekilci saplantılarla insanları korkutarak merhametsiz bir metod izlemektedir. Oysa İslam; merhameti, hikmeti, eminliği, ıslah ediciliği kuşanmamızı emreder. Basiretsizliğin, kan dökücülüğün, şedid ve baskıcı tutumların, kendi inancını tahakkümle diğer insanlara dayatmanın İslami mücadelede yeri ve karşılığı yoktur. İslam adına Harici bir anlayışsızlık ve vahşetin sembolüne dönüşen İŞİD'in İslami mücadele metodolojisi açısından savunulacak meşru hiçbir tarafı olmadığı bilinmelidir."

ŞIRNAK VE ULUDERE'DEN SERT TEPKİ
Şırnak merkezde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde binlerce vatandaş, IŞİD’in yaptığı katliamları yürüyüş yaparak protesto etti.Binlerce vatandaş merkezde bulunan Ömerkabak Meydanı'nda bir araya gelerek buradan çarşı yolundan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Vatandaşlar sloganlar atarak, ellerinde “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” yazılı dövizler taşıdılar.Burada Kürtçe yapılan açıklamadan sonra vatandaşlar sessizce dağıldı.

Uludere’de de vatandaşlar, gerçekleştirilen yürüyüşle IŞİD'in  saldırılarını kınadı. Ayrıca, basın açıklamasında bulundular.
Uludere'de Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilçe örgütü öncülüğünde binlerce vatandaş, BDP ilçe binası önünden hükümet konağına gerçekleştirdikleri yürüyüşle IŞİD çetelerinin Şengal ve Mahmur kasabasına yönelik saldırılarını kınadı. Yürüyüşte “Şengal ve Mahmur halkı yalnız değildir” pankartları taşınırken, küçük bir çocuğun ise “IŞİD şeytan” yazılı pankartı taşıması dikkat çekti.“Mahmur IŞİD’e mezar olacak” sloganları ile eyleme son verildi.

VAN'DA PROTESTO EDİLDİ
Demokratik Özgür Kadın Hareketi öncülüğünde (DÖKH) bir araya gelen grup, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Irak'taki saldırılarını protesto etti.IŞİD'in son olarak Şengal'de gerçekleştirdiği katliamları protesto etmek amacıyla Musa Anter Parkı'nda bir araya gelen grup, sloganlar eşliğinde Fekiye Teyran Parkı'na kadar yürüdü.Burada açıklama yapan HDP Van Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk, IŞİD'in Şengal'de katliam yaptığını söyledi.

Şengal'in ateş altında olduğunu belirten Tuğluk, şöyle konuştu:
"Gözü dönmüş cinayet şebekesi IŞİD, pervasızca halkımıza saldırıyor. Orada insanlık trajedisi yaşanıyor. Şengal'de Ezidi halkımıza yönelik soykırım gerçekleştiriliyor. Gözü dönmüş katiller, 'çocuk, yaşlı, kadın' demeden katliam yapıyor. Katliamdan kurtulanlar ise 50 derece Sıcaklıkta dağlara sığınıyor. Ezidi halkı yalnız değildir. Şu anda çocuklar susuzluktan ölüyor, kadınlara tecavüz ediyorlar. Bu cinayet şebekeleri onurumuza saldırıyor. Hepimiz düşünmeliyiz. IŞİD ne yapmaya çalışıyor? IŞİD, bağımsız bir örgüt değildir. IŞİD, küresel güçlerin yarattığı taşeron örgüttür. Asıl hedefleri Kürtlerdir. Bu saldırılar insanlığa yöneliktir. IŞİD ,orada yaşayan Ezidileri yok etmek istiyor."
Yürüyüşe HDP Van Milletvekilleri Kemal Aktaş, Nazmi Gür, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Başkanı Musa İtah, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanı Harun Okay, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, ilçe eş başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve partililer katıldı.

İSTANBUL'DA PROTESTO MERKEZİ KADIKÖY'DÜ
HDP ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan bir grup, Kadıköy meydanında IŞİD'ın Ezidilere yönelik saldırılarını protesto etti.Halkların Demokratik Partisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan 80 kişilik gurup akşam saatlerinde Kadıköy Boğa Meydanı'nda toplandı. Ellerinde pankart ve dövizlerle Bahariye Caddesi üzerinden grup, Kadıköy iskelesine yürüdü.Burada bir açıklama yaparak IŞİD'in Ezidi halkına yönelik saldırılarını kınayan grup üyeleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

MERSİN'DE DE PROTESTO EDİLDİ
Toplanan yaklaşık 200 kişi, 'Seni döktüğün kanda boğacağız IŞİD' yazılı siyah renkli bir pankart açtı. 'Şengal onurdur direnişe devam', 'Zafer direnen YPG'nin olacak', 'Katil IŞİD işbirlikçi AKP' şeklinde sloganlar atan grup, Özgür Çocuk Parkı'na kadar yürüdü.

Burada bir açıklama yapan DBP İl Başkanı Halis Değer, Ak Parti'nin IŞİD'i desteklediğini öne sürerek şunları söyledi:

"Kanlı çete IŞİD, Ezidi Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların bir arada yaşadığı Şengal'e de saldırmış, katliamlar yapmış, binlerce insanı yurdundan etmiştir. Kendi coğrafyasında 40 yıldır süren savaşı demokratik, barışçıl şekilde çözeceğini beyan eden AKP hükümeti, Rojava'da, Şengal'de çifte standart uygulamaktadır. AKP, Kürdistan'da ve Rojava'da katliamlar yapan bu eli kanlı örgüte verdiği desteği çekmelidir. Bu karanlık örgütü desteklemek hem AKP'ye, hem Türkiye'ye kaybettirir. Ortadoğu'da tüm inanç ve kültürlerin bir arada yaşamasının yolu Rojava'nın demokratik özerkliğini desteklemekten geçer. Eli kanlı örgüte TIR'larla silah gönderdiği ortaya çıkan AKP hükümetini bir kez daha uyarıyoruz. Devletlerin desteklediği örgütler gün gelir o devletleri hedef alırlar."

Basın açıklamasının ardından bir süre daha sloganlarını sürdüren grup, olaysız dağıldı. 

SAKARYA Platform’larından IŞİD’in Katliamlarına Tepki

Sakarya’daki 465. hafta eyleminde IŞİD tarafından Irak’ta gerçekleştirilen katliamlara tepki gösterilerek “Bu örgütün yaptıklarının İslami anlayışla, Müslüman ahlakıyla bağdaşması mümkün değildir!” denildi

Sakarya’da 9 yıldır devam eden adalet ve özgürlükler eyleminde 465. hafta basın açıklamasını Sakarya Dayanışma Derneği’nden Kadrican Mendi okudu. Irak’ta gerçekleşen IŞİD katliamlarının tel’in edildiği açıklamada, konuyla ilgili olarak “Bölgemiz ciddi bir kaosun eşiğinde. Özellikle eski Baas rejiminin destekçisi olan aşiretlerle işbirliği yaparak etkinliğini arttıran IŞİD; hayasızca akın ettiği yerlerdeki Kürt, Türkmen, Şii ve Ezidi halklar için büyük bir tehdide dönüşmüş vaziyette. Adında “İslam” geçmesine rağmen bu örgütün İslam ahlakından bir nebze nasibini almadığı ise apaçık bir gerçek. Yoksa savunmasız insanları katletmez; kadın ve çocuklara dokunmazlardı! Oysa IŞİD; girdiği her şehri yağmalıyor, kendi cahiliye anlayışlarına uymayan herkesi acımasızca öldürüyor, kadınları ‘cariye’ diye köleleştiriyor, çocukların dağlarda susuzluktan ölmesine yol açıyor. Yaptıklarının ne İslami anlayışla, ne de Müslüman ahlakıyla bağdaşması mümkündür! Platform olarak, bu şeytanlaşmış zihniyeti tel’in ediyoruz!” denildi.

ABD’nin IŞİD’in yol açtığı ortamdan istifade etmesinin de eleştirildiği açıklamada, Gazze’deki gelişmeler de değerlendirilerek İsrail’in başarısızlığa uğradığı belirtildi. “Onca katliama ve yıkıma rağmen Filistin direnişinin iradesini kıramayan işgal güçleri, ateşkese mecbur kalmış durumda. Direniş grupları ise sahada aciz kalan düşmanın, masada da asla kazanamayacağını deklare ediyor. Diliyoruz ki bu süreç, Gazze’deki insanlık dışı ablukanın kalkmasında ve Kudüs’ün özgürlüğüne giden yolda önemli bir dönemeç olsun.” denilen açıklamada Çin’in Doğu Türkistan’daki katliamları da kınandı ve “Nasıl ki Ortadoğu’da bir Filistin varsa, bilmemiz gerekir ki Uzakdoğu’da da adı “Doğu Türkistan” olan bir Filistin daha var. Ve tıpkı siyonist İsrail gibi, Çin yönetimi de Doğu Türkistan’da soykırım politikaları uygulamaya devam ediyor. Platform olarak mübarek Ramazan ayını eziyete çeviren, bayramı ise zehir eden Çin zulmünü de bir kez daha tel’in ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

465. hafta adalet ve özgürlükler eylemi basın açıklaması

Değerli basın mensupları.
Bölgemiz ciddi bir kaosun eşiğinde. Irak işgali sonrası ülkedeki kriz ortamından istifade eden, Suriye’deki krizin gelişiminde ciddi bir rol üstlenen Irak-Şam İslam Devleti adlı örgüt, yaptığı katliamlarla dehşet saçıyor.
Irak’ta, özellikle eski Baas rejiminin destekçisi olan aşiretlerle işbirliği yaparak etkinliğini arttıran IŞİD; hayasızca akın ettiği yerlerdeki Kürt, Türkmen, Şii ve Ezidi halklar için büyük bir tehdide dönüşmüş vaziyette. Adında “İslam” geçmesine rağmen bu örgütün İslam ahlakından bir nebze nasibini almadığı ise apaçık bir gerçek. Yoksa savunmasız insanları katletmez; kadın ve çocuklara dokunmazlardı! Oysa IŞİD; girdiği her şehri yağmalıyor, kendi cahiliye anlayışlarına uymayan herkesi acımasızca öldürüyor, kadınları ‘cariye’ diye köleleştiriyor, çocukların dağlarda susuzluktan ölmesine yol açıyor. Yaptıklarının ne İslami anlayışla, ne de Müslüman ahlakıyla bağdaşması mümkündür! Platform olarak, bu şeytanlaşmış zihniyeti tel’in ediyoruz!
Bu katliam şebekesinin bölgede yaptıklarının, sadece emperyalist ve siyonist hesaplara uyuyor olması ise şüphesiz tesadüf değil. IŞİD tipi örgütler, hangi sosyal ya da siyasal kaosun ürünü olursa olsunlar, nihai tahlilde birer taşerona dönüşmekten kurtulamazlar! Nitekim Gazze’nin en zor zamanlarında bu örgütün oradaki direniş hareketlerini hedef alan açıklamaları, kimlerin kuklası olduğuna açıkça işaret etmektedir.
Bu kirli gerçeği görmemize rağmen, IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenleyen ABD’nin bu operasyonunun da tarafımızca kabulü söz konusu olamaz! Şeytanlardan şeytan, zalimlerden zalim seçmek zorunda değiliz! Bölgemizdeki fitne ateşini körükleyerek, her gün onlarca masumun ölümünde parmağı olan ABD’nin kendisine biçtiği kurtarıcılık rolü, kuzu kılığına bürünmüş kurdun yaptığı rol kadardır!
Diğer taraftan; Irak, Suriye ve Mısır’daki büyük çalkantıların yarattığı ortamı fırsat bilen siyonist işgalcinin, Gazze’ye dönük hesapları da tutmuş görünmüyor. Onca katliama ve yıkıma rağmen Filistin direnişinin iradesini kıramayan işgal güçleri, ateşkese mecbur kalmış durumda. Direniş grupları ise sahada aciz kalan düşmanın, masada da asla kazanamayacağını deklare ediyor.
Diliyoruz ki bu süreç, Gazze’deki insanlık dışı ablukanın kalkmasında ve Kudüs’ün özgürlüğüne giden yolda önemli bir dönemeç olsun.
Değerli dostlar;
Nasıl ki Ortadoğu’da bir Filistin varsa, bilmemiz gerekir ki Uzakdoğu’da da adı “Doğu Türkistan” olan bir Filistin daha var. Ve tıpkı siyonist İsrail gibi, Çin yönetimi de Doğu Türkistan’da soykırım politikaları uygulamaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta gelen haberler, Çin ordusunun son hava saldırılarında Kaşgar civarında 3 köyün yerle bir olduğu, çoğunluğu kadın ve çocuk, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği yönünde! Platform olarak mübarek Ramazan ayını eziyete çeviren, bayramı ise zehir eden Çin zulmünü de bir kez daha tel’in ediyoruz.

Kardeşler!
Platform olarak seçimini adalet ve özgürlüklerden yana yapan, sorumluluklarını zillete teslim olmuş temsilcilere tevdi etmek yerine bilfiil yerine getiren herkesi selamlıyoruz!
Akl-ı selim ve vicdan sahiplerini, oy ve oyun peşinde koşmak yerine; yanlış oyunlarda oyalanmak yerine tüm bu oyunları bozmaya davet ediyoruz.

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu adına Sakarya Dayanışma Derneği